U Srbiji 5.809 zaraženih u poslednja 24 sata, koronavirus odneo 58 još života

Pre 18min

U Srbiji je koronavirus u poslednja 24 sata odneo 58 života dok je zaraženo još 5.809 ljudi. Danas se navršava devet meseci od kada je registrovan prvi slučaj zaraze u zemlji, a od tog 6. marta kovid19 laboratorijski je potvrđen kod 219.652 građana Srbije.

Kovid bolnica u Batajnici Foto: Srđan Ilić
Kovid bolnica u Batajnici Foto: Srđan Ilić

Iako je primetan manji broj zaraženih u odnosu na prethodne dane, manje je i testiranih pa je procenat inficiranih i dalje visok. Kod više od 40 odsto testiranih potvrđeno je prisustvo koronavirusa.

Trenutno se u bolnicama širom zemlje nalazi 8.106 pacijenata od kojih je 278 na respiratorima, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

Uz 14.486 testiranih u poslednja 24 sata ukupan broj urađenih testova od početka epidemije je 1.899.946. Prema zvaničnim podacima koronavirus potvrđen je kod 219.562 osobe, a od posledica oboljevanja preminulo je 1.949 ljudi.

Kako se navodi na sajtu covid19.rs procenat smrtnosti je 0,89 odsto.

Prema saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus trenutno je potvrđen kod 1.779 korisnika, što je za čak 123 više nego juče, i 754 zaposlena (juče 738).

Od poslednjeg izveštaja nema izlečenih korisnika ovih ustanova, tako da je broj oporavljenih ostao 1.518, dok se uz još sedam izlečenih zaposlenih u poslednja 24 sata broj radnika koji su se oporavili od posledica oboljevanja popeo na 678.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas da je situacija u zemlji i dalje vrlo ozbiljna, teška i neizvesna.

On je za TV Prva naveo je da se približavamo piku ovog talasa epidemije i da se zaravnjenje krive i pad broja zaraženih očekuje tek krajem ove godine.

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković izjavila je danas da se rezultati uvedenih mera za suzbijanje širenja koronavirusa diskretno primećuju, ali, kako je rekla, ne tako značajno kao što bismo mi voleli.

Apelujući na građane da svedu kontakte na minimum, ona je za RTS rekla da se danas odlučuje tok ove bolesti i naši životi u narednih šest meseci.

Epidemiolog i član Vladinog Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da u Beogradu dolazi do blagog opadanja broja novozaraženih koronavirusom, ali da je pritisak na bolnice i broj hospitalizacija u celoj zemlji još uvek ekstremno veliki.

''Sistem je prenapregnut, ali još uvek ima mesta, nijedan pacijent se ne ostavlja da nije zbrinut'', rekao je Kon.

Kon je za TV Pink rekao da smo u nedelji kada se očekuju efekti uvedenih mera i da se u poređenju sa podacima od prošlog petka i subote naslućuje da će ih biti.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article