U Severnoj Makedoniji uhapšeno osam osoba za koje se sumnja da su članovi terorističke organizacije

Policija Severne Makedonije uhapsila je osam osoba osumnjičenih da su članovi terorističke organizacije, posle višemesečne istrage sprovedene u koordinaciji sa Agencijom za nacionanu bezbednost, saopšteno je danas u Skoplju.

Hapšenje, policija, ilustracija / Foto: Insajder
Hapšenje, policija, ilustracija / Foto: Insajder

Kako se navodi u saopštenju, juče su obavljeni pretresi na osam lokacija, od kojih pet u Kumanovu i tri u Skoplju, i uhapsila pet Kumanovaca, tri Skopljanca protiv kojih su podnete krivične prijave za "terorističko organizovanje".

Prema policiji, radi se o osobama koje su direktno povezane sa tročlanom grupom koja je u avgustu uhapšena u Kumanovu.

Kumanovsko-skopska teroristička organizacija je, kako se navodi, "ideološka matrica terorističke organizacije Isis za ubijanje i uništavanje javnih objekata sa namerom da se izazove nesigurnost ili strah među građanima".

"Za ostvarenje tih ciljeva, članovi grupe su preuzeli više pripremnih dejstava, obezbeđivali novac i nabavili oružje, municiju, vojnu opremu, napravili improvizovane eksplozivne naprave i izvodili probna ispaljivanja i aktiviranja", navodi se u saopštenju.

Članovi te terorističke organizacije su međusobno pretežno komunicirali preko internet platforme Votsap (Whats App), gde su, navodi se, između ostalog dogovarali način transporta oružja i izrade samoubilačkih pojaseva.

Jedan od uhapšenih je, dodaje se, učestvovao u paravojnim formacijama u Siriji kao pripadnik Isis.

Napominje se da su prilikom hapšenja tri člana terorističke grupe u avgustu, pronađeni oružje i minsko-eksplozivna sredstva, po količini i nameni pokazivali da se radi o većoj terorističkoj organizaciji.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article