U Senatu SAD danas počinje suđenje za opoziv Donalda Trampa

U Senatu SAD danas počinje suđenje za opoziv bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, a procedura je pokrenuta u Predstavničkom domu Kongresa pre odlaska Trampa sa vlasti.

Donald Tramp / Foto: AP Photo/Alex Brandon
Donald Tramp / Foto: AP Photo/Alex Brandon

Kako je preneo Glas Amerike, predviđeno je da Predstavnički dom predstavi svoju optužnicu za suđenje Trampu, bivšeg predsednika predstavljaće njegovi advokati, dok će senatori biti porotnici koji treba da odluče o Trampovoj krivici.

Trampovi zastupnici tvrde da je slučaj politizovan a suđenje neustavno, bivši predsednik već je najavio da se neće pojaviti pred članovima američkog Senata.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra.

Za osudu Trampa potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, odnosno 67 glasova, što znači da bi uz demokrate za to trebalo da glasa i 17 republikanaca, dodao je VoA.

Svetske agencije podsetile su da je Predstavnički dom za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na suđenju u januaru prošle godine.

Tramp je jedini američki predsednik čiji je opoziv (impeachment) dva puta izglasao donji dom Kongresa, poslednji put polovinom januara ove godine. Pre Trampa, Predstavnički dom je opozvao predsednike Endrjua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998. godine, ali ih je Senat oslobodio optužbi.

U slučaju neočekivane osuđujuće presude u predstojećem procesu, Tramp bi postao prvi predsednik SAD koga je Senat osudio po optužnici Predstavničkog doma.

Kapitol hil neposredno uoči početka suđenja bivšem predsedniku opasan je ogradom visine 2,5 metara na čijem vrhu je bodljikava žica.

Glas Amerike prenosi da je policija Kapitol hila saopštila da će pojačane mere bezbednosti ostati na snazi i tokom suđenja Trampu.

Izvor: VoA

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article