У Русији направљен брод који може да се креће под водом
Наука и технологија

09 фебруар 2022


Russia Beyond – Србија

ЦКБ МТ "Рубин"

Централни конструкторски биро морске технике „Рубин“ направио је за извоз нову модификацију патролног брода „Страж“ који може да понире под воду. То је комбинација подморнице и површинског патролног брода.

Прва варијанта са мањим депласманом направљена је 2021. године и такође је предложена за извоз.

„Ово је највећа верзија, дугачка око 72 метра, са нормалним депласманом око 1.300 тона. Ова модификација је функционалнија захваљујући већим габаритима. Брод има нови оквир прамчане статве која сече таласе и закривљеност бочних страна трупа, чиме се смањује љуљање, повећава стабилност брода као наоружане платформе и смањује његова уочљивост на радару“, рекла је представница „Рубина“.


ЦКБ МТ "Рубин"

Хидроакустична антена се налази у прамчаном булбу, чиме се побољшавају услови њеног функционисања, а булб смањује отпор током кретања на површини воде. Јачи погон омогућава да брод развије брзину од 21 чвора.

Нова варијанта је максимално наоружана. Има аутоматски топ малог калибра, два лансера за навођене ракете и четири торпедна лансера калибра 324 мм. Захваљујући таквом комплету „Страж“ представља опасност чак и за крупније површинске бродове.


ЦКБ МТ "Рубин"

И ова модификација брода, као и претходне, има два херметична мултифункционална хангара за размештање чамаца за спасавање и наоружања надзорних екипа, беспилотних летелица и другог корисног терета.

У потрази за лицима која крше закон могу се користити радар и хидроакустичке антене тако да се циљ открива неприметно и пловило му се неприметно приближава. Поред тога, брод може да се користи у маневрима противподморничких снага и за припрему посада класичних подморница. Домет пловидбе му је 7.400 км брзином од 10 чворова, а у случају потребе може бити и већи.


ЦКБ МТ "Рубин"

Како је наглашено у „Рубину“, током периода у коме је војни буџет смањен због потреба борбе против пандемије и њених последица све више расте потражња за мултифункционалним бродовима.

„Наш одговор на тај савремени изазов јесте спој подводних и површинских својстава који смо направили у пројекту ’Страж’. Захваљујући таквој синтези брод који је оријентисан на коришћење у мирнодопским условима уједно не губи своју вредност и као борбена јединица током ескалације конфликта. Штавише, могућност понирања под воду омогућава ’Стражу’ да решава задатке који су типични за патролни брод, али на нови начин, једноставнији и исплативији“, каже представница „Рубина“.

Пројекат „Страж“ се прави тако да буде „подесив“. Захваљујући његовим модификацијама и могућности варирања карактеристика произвођач може да предложи наручиоцу брод који ће у највећој мери одговарати управо његовим задацима, условима коришћења и расположивим могућностима, истакнуто је у „Рубину“.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article

(Visited 1 times, 1 visits today)