U poslednja 24 u Srbiji koronavirusom zaraženo još 2.088 osoba, preminulo 14 obolelih

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 2.088 osoba zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 14 obolelih, saopšteno je na sajtu covid19.rs. Kako je navedeno, u istom periodu je testirano 12.987 građana. Na respiratorima su 134 pacijenta, od 3.810 hospitalizovanih.

Dosad je u Srbiji registrovano ukupno 413.943 zaraženih kovidom 19, dok je ukupno preminulo 4.168 obolelih.

Vakcinacija protiv koronavirua u Belekspocentru u Beogradu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirua u Belekspocentru u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je u ustanovama socijalnе zaštitе i domovima za smеštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa trenutno potvrđeno kod 279 korisnika i 251 zaposlеnog.

Od 2.088 novih slučajeva koronavirusa najveći broj registrovan je u Beogradu 675. U Vranju je registrovano 94 novoobolelih, Novom Sadu 88, Nišu 75, Kragujevcu 72, Kraljevu 62, Kruševcu 51 slučaj. U Užicu je registrovano 37 novoobolelih, Čačku 31 novooboleo, Pančevu i Subotici po 29, Zaječaru 28. Šabac ima 26 novozaraženih i Novi Pazar 21. Ostala mesta imaju manje od 20 pozitivnih.

Ukupan broj izlеčеnih korisnika ustanova socijalnе zaštitе iznosi 5.067, a broj izlеčеnih osoba kojе su zaposlеnе u ovim ustanovama iznosi 2.143.

Komandant kovid – bolnice Karaburma Ivo Udovičić izjavio je jutros za RTS da je epidemija virusa korona daleko od kontrole i da je povećan broj inficiranih pacijenata.

Prema njegovim rečima, takva situacija je posledica opuštanja ljudi zbog započete vakcinacije, a ono što zabrinjava je što se bolnice ponovo pune.

Do sada je vakcinisano 592.634 osoba. Drugu dozu vakcine je do sada primilo 47.665.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je realno očekivati da do kraja godine počne proizvodnja vakcine kompanije Sputnjik V u Srbiji.

"Institut Torlak bi za dva-tri meseca mogao da počne sa punjenjem i pakovanjem ruske vakcine", rekao je on, ističući da je na svetskom tržištu jako teško dobiti vakcinu, te da je investicija u vakcine najznačajnija investicija u 2021. godini.

Pojasnio je da će se mnogo više detalja znati u subotu, po završetku razgovora sa ruskom delegacijom koji počinju sutra.

Predsednica Vlade Ana Brnabić saopštila je danas da Srbija pregovara sa ruskim partnerima i o nabavci nove vakcine Sutnjik lajt, ali i oko dodatnih količina vakcina Sputnjik V.

Večaras bi prema najavamo u Srbiju trebalo da stigne još pola miliona doza kineske vakcine Sinofarm.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article