U poslednja 24 sata u Srbiji preminulo 49 osoba, još 3.823 pozitivnih na koronavirus

Od poslednjeg izveštaja u Srbiji testirani su uzorci 14.794 osobe od kojih su 3.823 pozitivne, saopštio je epidemiolog Branislav Tiodorović na današnjoj konferenciji za medije. U poslednja 24 sata preminulo je 49 osoba.

Teestiranje na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić
Teestiranje na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić

Kako je rekao, trenutno je 2.534 zdravstvenih radnika pozitivnih na kovid-19.

On je naveo da postoji "blaga tendencija pada broja obolelih".

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 1.667 korisnika i 831 zaposlenog. Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, izlečen je 2.931 korisnik tih ustanova i 1.181 zaposleni.

"Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji", navodi se u saopštenju.

Danas je doneta odluka da svi ugositetljski objekti i prodavnice za vikend rade do 20 sati.

U Vojvodini 974 novih slučajeva

U Vojvodini je registrovano novih 974 slučaja infekcije koronavirusom, a u Novom Sadu je i dalje najveći broj zaraženih – 260, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Kako su naveli iz Instituta, situacija je i dalje kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici.

"Tokom ove nedelje registruje se pad broja novih slučajeva u odnosu na prethodnu nedelju, ali se i dalje radi o veoma visokim nivoima obolevanja. U ovom trenutku na teritoriji svih opština i gradova situacija se i dalje ocenjuje kao vanredna", navodi se u saopštenju.

Broj aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 39.011, iako u Institutu procenjuju da je taj broj daleko veći, ali da broj aktivnih slučajeva opada.

Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu – 11.830, potom sledi Zrenjanin sa više od 3.200, Pančevo sa više od 3.000, Subotica sa više od 2.000, Bačka Palanka sa više od 1.700, Kikinda sa više od 1.300, Vrbas, Žabalj i Ruma sa više od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva.

Nastavljena vakcinacija korisnika gerontoloških centara

Nakon što je u Srbiju stiglo nešto više od 4.800 doza Biontek-Fajzerove vakcine, prvi su se vakcinisali premijerka Ana Brnabić, ministarka Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog dr Predrag Kon. Nakon toga, usledila je vakcinacija u Gerontološkom centru Beograd i Novi Sad.

Danas je nastavljena vakcinacija u Gerontološkom centru u Nišu.

Kako je rekla direktorka Gerontološkog centra u Kragujevcu, u njemu je 280 korisnika, a dve ekipe Doma zdravlja sprovešće vakcinaciju kod njih 50.

"Morali smo da obavilmo sve preglede, da dobijemo saglasnost i zadovoljni smo što će korisnici posle deset meseci moći da idu van ustanove, da žive normalno", rekla je direktorka Gerontološkog centra Jelena Milovanović.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article