U poslednja 24 sata u Srbiji preminulo 49 ljudi, koronavirusom zaražene još 5.353 osobe

Koronavirus je od poslednjeg preseka do danas registrovan kod još 5.353 osobe od 18.484 testirana uzorka, dok su u poslednja 24 sata u Srbiji preminula 53 obolela.

NIš u vreme epidemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Saša Đorđević/Betaphoto
NIš u vreme epidemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Saša Đorđević/Betaphoto

Procenat registrovanih kovid pozitivnih građana u odnosu na broj testiranih je posle niza dana spao ispod 30 odsto i iznosi 28,96 procenata.

Prema podacima sa sajta covid19.rs trenutno su u bolnicama širom zemlje smeštena 9.443 pacijenta. Na respitarotima su 333 obolela.

Broj preminulih od početka epidemije dostigao je 2.482. Ukupno je urađeno 2.083.929 testiranja, a kovid19 laboratorijski je potvrđen kod 282.601 osobe.

Prema podacima Ministarastva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus je registrovan kod 1.890 korisnika i 908 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih.

Do sada se od posledice oboljevanja oporavilo 2.027 korisnika i 897 zaposlenih.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je epidemiološka situacija u zemlji uprkos zaravnjenju krive i dalje kritična, pre svega zbog "dupke punih bolnica" i da je zdravstveni sistem već neko vreme na granici izdržljivosti.

Na pitanje da li će biti uvođenja novih mera, Kon kaže da je najtačniji odgovor "videćemo".

Istakao je da je medicinski deo Kriznog štaba “restriktivniji” kada su u pitanju nove mere “što je i normalno, jer lekari ne mogu da vode računa o ekonomskim pitanjima”.

“Možemo da razumemo da je ekonomija važna, ali ne i da razumemo da je važnija od onoga što mi zastupamo: od čuvanja zdravlja i čuvanja ljudi od težih formi bolesti. Balans između ova dva pitanja se, na sreću, uspostavlja”, rekao je Kon.

Da su bolnice pune, svedoči i situacija u Nišu, gde su kapaciteti za smeštaj kovid pozitivnih pacijenata Kliničkog centra gotovo popunjeni.

Pomoćnik generalnog direktora ove ustanove Goran Stanojević istakao je da su i jedinice intenzivne nege prepunjene i da se prvi put u privremenu bolnicu u hali Čair smeštaju srednje teški bolesnici.

Vlada Srbije juče je na predlog Kriznog štaba usvojila nove mere koje stupaju na snagu u nedelju, 20. decembra.

“Ulazak u Srbiju biće dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Državljani Republike Srbije koji ne poseduju negativan PCR test, moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana. Oni se mogu testirati u Srbiji i ukoliko njihov PCR test bude negativan, više neće biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji”, saopštila je Vlada.


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article