U poslednja 24 sata u Srbiji preminulo 28 obolelih, od 11.122 testirana kovid19 potvrđen kod 2.093 osobe

U Srbiji je od poslednjeg preseka stanja koronavirus laboratorijski potvrđen kod još 2.093 osobe, među 11.122 testirana uzorka. Prema zvaničnim informacijama od posledica oboljevanja u poslednja 24 sata preminulo je 28 ljudi. Prema odluci Kriznog štaba postojeće mere protiv koronavirusa do daljeg će ostati na snazi.

Uzorci PCR testova na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić
Uzorci PCR testova na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić

Na sajtu covid19.rs objavljeno je da je trenutno u bolnicama širom zemlje hospitalizovano 5.609 obolelih, od kojih je 194 na respiratorima.

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 361.782 slučaja zaraze, a testirana su 2.410.824 uzoraka. Ukupno je preminulo 3.610 osoba uz procenat smrtnosti od jedan odsto.

Prema poslednjim podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus trenutno je potvrđen kod 1.248 korisnika i 627 zaposlenih.

Ministarstvo navodi i da se do sad od posledica zaražavanja oporavilo 3.828 korisnika i 1.580 zaposleni.

Tokom vikenda objavljeno je da je u Gerontološkom centru u Šapcu došlo do izbijanja epidemije gde je, prema poslednjim informacijama, koronavirus potvrđen kod 82 od 153 korisnika i 19 zaposlenih. Zbog širenja zaraze u ovoj ustanovi epidemiloška situacija u gradu ocenjena je kao izuzetno teška.

Danas je održana i sednica Kriznog štaba na kojoj je odlučeno da postojeće mere protiv koronavirusa i dalje ostanu na snazi, jer su, kako je ocenjeno, do sad dale rezultate.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević nakon sastanka je izjavila i da neće biti organizovanog dočeka Srpske nove godine, kao i da je na osnovu epidemiološke situacije procenjeno da su uslovi takvi da nema prepreka za nastavak školske godine od 18. januara

Pojasnila je da se odluka o zadržavanju mera odnosi na obavezan PCR test za ulazak u zemlju, kao i na rad ugostiteljskih objekata do 20 časova. Prema merama koje su donete uoči Nove godine, zabranjeno je i okupljanje više od pet ljudi, obavezne su maske u zatvorenom, a radno vreme prehrambenih prodavnica je do 21 sat.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je ranije danas da će Ministarstvo postupiti u skladu s preporukama koje bude doneo Krizni štab, navodeći da postoji stalna komunikacija sa Institutom za javno zdravlje i da su njihove procene da nema razloga za prolongiranje početka drugog polugodišta.

Upitan kom modelu nastave je Ministarstvo bliže, Ružić kaže da smatra da je verovatniji model nastave koji je važio pre uvođenja potpune onlajn nastave, što znači da su đaci starijih razreda osnovnih škola kao i srednjoškolci išli u škole kombinovano, po grupama.

Građani Srbije od danas mogu da se prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa, a o terminu i lokaciji na kojoj će se ona vršiti biće obavešteni imejlom ili SMS porukom.

Prijavljivanje za vakcinisanje protiv kovida19 omogućeno je na portalu e-Uprave https://euprava.gov.rs/usluge/6224.

Kako se navodi da na portalu e-Uprave, građani mogu da odaberu bilo koju vakcinu protiv koronavirusa koju je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva, ili željenog proizvođača vakcine, jednog ili više njih.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović saopštio je da je danas do 11 časova na portalu e-Uprava približno 20.000 građana Srbije iskazalo želju za vakcinacijom protiv koronavirusa, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je danas u Srbiju stiglo još 18.075 Fajzerovih vakcina i dodao da se do kraja meseca očekuje još pola miliona Sputnjik V vakcine, kao i milion doza kineske Sinefarm vakcine protiv koronavirusa.

Prema njegovim rečima, do sada je u Srbiji dato oko 11.500 doza vakcine protiv koronavirusa, a da će se brzina davanja povećavati sa brojem vakcina koje su u zemlji.

U Srbiji je do sada, prema informacijama koje je izneo predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić od posledica koronavirusa umrlo više od 70 lekara.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se rade analize i procenjuju rizici i razlozi zbog kojih je u Srbiji došlo do zaražavanja i smrti velikog broja lekara, dok Panić ističe da je glavni uzrok tome loša organizacija u kovid bolnicama i ambulantama, kao i iscrpljenost i nedostatak medicinskog kadra.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article