U poslednja 24 sata u Srbiji koronavirus potvrđen kod još 2.809 ljudi, preminulo još 14 osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirana 10.368 osoba, a prisustvo virusa utvrđeno je kod 2.809 testiranih. Preminulo je još 14 osoba, pa je zvaničan broj preminulih od kovida19 porastao na 4,443, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa Foto: Srđan Ilić

Hospitalizovano je 3,912 obolelih, a njih 162 je na respiratorima. Od početka pandemije ukupno je u Srbiji registrovano 459,259 osoba koje su bile pozitivne na koronavirus.

Zaraženi koronavirusom u 94 socijalne ustanove u Srbiji

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za odrasle i stare u Srbiji, korona virusom su zaražena 144 korisnika i 243 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dodaje se da je ukupno izlečeno 5.285 korisnika ustanova socijalne zaštite i 2. 251 zaposleni u njima.

Korisnici za koje se proceni da mogu biti potencijalni prenosioci virusa, smešteni su u izolaciju, dok zaposleni kod kojih postoji opasnost da su zaraženi, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, navodi se u saoppstenju.

Povećan broj hospitalizovanih u KC Niš i Vojvodine

Ranije danas zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković rekao je da je u Nišu izuzetno problematična epidemiološka situacija i da se nezaustavljivo ide ka velikoj komplikaciji. Kako je istakao, situacija je eskalirala, a kapaciteti se ubrzano pune.

Upozoravajuće podatke izneo je i Klinički centar Vojvodine koji je jutros saopštio da je na bolničko lečenje sa potvrđenom virusnom infekcijom kovid-19 tokom noći primljeno je 10 odsto više pacijenata nego prethodnog dana.

Stižu novi kontigenti vakcina

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović saopštio je da u Srbiju večeras stiže novih 100.000 ruskih vakcina Sputnjik V, a sa aerodroma "Nikola Tesla" biće prebačene u Institut Torlak nakon čega će sutra početi njihova distribucija u centre za vakcinaciju.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će sutra u zemlju stići novi kontigent od 58.500 Fajzer vakcina protiv koronavirusa, a da će 5. marta stići još 500.000 vakcina Sinofarm iz Kine.

Podsetimo, od juče je skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata i tržnih centara i to do 14 časova. Odluka je doneta na sednici Kriznog štaba u petak zbog rasta broja zaraženih koronavirusom.

Prema uredbi Vlade, radno vreme je ograničeno od 6.00 do 14.00 prodavnicama u oblasti trgovine na malo neprehrambenim proizvodima, restoranima, kafićima, barovima, klubovima i splavovima, zatvorenim ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (tržni centri, pijace i sl.).

Ova mera ne važi za objekte u kojima se obavljaju delatnosti u oblasti trgovine na malo prehrambenim proizvodima (trgovinske i druge radnje i prodajna mesta) i pružanja zanatskih i drugih usluga u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge (kozmetički saloni, frizerski saloni, saloni lepote). Ti objekti moći će da rade od 6.00 do 20 časova.

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana epidemiološka situacija u zemlji, biće održana sutra u 15 sati na kojoj će se razmatrati efekti odluka Kriznog štaba od petka.

Jučerašnji bilans ponovo je prešao 3.000 – u Srbiji je zaraženo još 3.210 ljudi, preminulo je 15 pacijenata, a na respiratorima je 160 osoba.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article