U poslednja 24 sata u Srbiji 35 preminulih od koronavirusa, infekcija potvrđena kod 3.572 osobe

U poslednja 24 sata od posledica infekcije koronavirusom preminulo je 35 osoba, a virus je potvrđen kod 3.572 od 16.116 testiranih uzoraka. Prema podacima sa sajta covid19.rs u bolnicama širom zemlje smešteno je 7.648 obolelih, od kojih je 247 priključeno na respirator.

Tržni centar u Beogradu tokom pandemije koronavirusa, mart 2021. Foto: Srđan Ilić
Tržni centar u Beogradu tokom pandemije koronavirusa, mart 2021. Foto: Srđan Ilić

U Srbiji je dosad od posledica koronavirusa prema zvaničnim podacima preminulo 5.808 osoba.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih korona virus potvrdjen je je kod 238 korisnika i 289 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako je navedeno, ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite je 5.601, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u tim ustanovama je 2.691.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Ranije danas, direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da u ovoj bolnici poslednjih dana ima manje prijema nego u martu kao i da je najviše zaraženih onih sa britanskim sojem koronavirusa.

Ona je navela da je u toj bolnici sada 825 kovid pacijenata „sa jako teškim kliničkim slikama“, među kojima ima „jako mnogo mladih koji su na jedinicama intenzivne nege i priključeni na aparate za veštačko disanje“.

Prema njenim rečima, među pacijentima koji su smešteni u kovid bolnici u Batajnici ima i onih koji su „vakcinicinisani prvom, čak i drugom dozom (vakcine protiv koronavirusa) a koji su smešteni u bolnicu i imaju obostranu upalu pluća“.

„Veliki broj njih oporavi se, ali mali broj završi i smrtno“, rekla je Adžić Vukičević.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Škodrić najavila je ranije danas da će do 5. juna svi penzioneri u Srbiji dobiti pakete vitamina koje je obezbedila država.

Ona je navela da je isporuka prvih 300.000 paketa sa cinkom i vitaminima C i D3 počela u ponedeljak.

"Do 5. juna svi penzioneri u Srbiji dobiće vitamine na kućnu adresu", navela je danas direktorka RFZO za Prvu televiziju.

Vesić: Od ponedeljka ubrzana vakcinacija ugostitelja, pekara, frizera…

Zamenik gradonačelnika i koordinator vakcinacije u Beogradu Goran Vesić izjavio je danas da će od sledećeg ponedeljka biti organizovana ubrzana vakcinacija zaposlenih u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, rekreativnim centrima, pekarama, frizerskim i kozmetičkim salonima.

Vesić je agenciji Beta rekao da će od ponedeljka 19. aprila biti otvoreni posebni termini kako bi se svi zaposleni u navedenim granama ubrzano vakcinisali i što pre počeli da rade.

Istakao je da je zaključno s 12. aprilom vakcinisano 535.003 Beograđana, što iznosi 38 odsto punoletnog stanovništva.

"Revakcinisano je 358.191 osoba, što iznosi 25,5 odsto punoletnih Beogradjana. Najviše je vakcinisanih starosti 65-74 godine (67,66 odsto). Vakcinisano je 46 odsto muškaraca i 54 odsto žena, a prosečna starost je 59,5 godina", rekao je Vesić dodajući da je “cilj vakcinacija 750.000 Beograđana.

Ukinuta vanredna situacija u opštini Gadžin Han, vakcinisan svaki drugi stanovnik

Opština Gadžin Han ukinula je vanrednu situaciju, koju je proglasila pre mesec dana u cilju suzbijanja širenja epidemije koronavirusa.

Predsednik opštine Milisav Filipović izjavio je danas za agenciju Beta da se epidemiloška situacija na području Gadžinog Hana poslednjih dana značajno popravila čemu je, kako je naveo, doprineo "odličan odziv stanovnika na vakcinaciju".

"Vakcinu protiv korona virusa primilo je do sada 3.200 meštana, što je više od polovine ukupnog broja žitelja opštine Gadžin Han koja u 34 naseljena mesta ima 6.000 stanovnika", rekao je Filipović.

Dodao je da se broj novoobolelih od korona virusa na području opštine smanjio na svega dva do tri dnevno, dok je tokom marta bilo dana kada je bilo više od 20 potvrdjenih slučajeva infekcije.

U Srbiji je u toku trend relaksacije epidemioloških mera, a od juče su otvoreni tržni centri.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je na poslednjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa medicinski deo preneo da bi tokom ove nedelje moglo da se razgovara o otvaranju zatvorenih delova ugostiteljskih objekata, kada se vidi koliko je novozaraženih i kakav je stepen vakcinacije. Sa druge strane, zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević izjavila je juče da lekari „strahuju“ od svakog popuštanja mera jer ih najviše osete.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article