U poslednja 24 sata preminula 21 osoba, evidentirano još 3.653 kovid pozitivnih pacijenata

Pre 50min

U prethodna 24 sata preminula je 21 osoba, a koronavirus je potvrđen kod još 3.563 od 12.514 testiranih osoba, objavljeno je na sajtu covid19. Na respiratorima su 143 osobe, a hospitalizovano je njih 2.959. Ukupno je dosad od koronavirusa preminulo 936 osoba.

Današnji bilans je dosad najveći u Srbiji od izbijanja epidemije. Dosad je najveći broj umrlih je zabeležen 10. jula kada je prema zvaničnim podacima od koronavirusa preminulo 18 osoba.

Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa Foto: Insajder
Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa Foto: Insajder

Prema saopštenju Ministarstva ta rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus potvrđen je u 70 ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih, a broj korisnika i zaposlenih kod kojih je potvrđen kovid19 raste iz dana u dan.

Trenutno se u ovim ustanovama nalazi 241 zaraženi korisnik, što je za trećinu više nego juče kada je novi kornavirus potvrđen kod 182 korisnika.

Prema podacima Ministarstva među zaposlenima su 153 inficirana, dok je juče bilo 145.

Ukupan broj izlečenih korisnika iznosi 1.143, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 459.

Sve je više zaraženih i u školama, kako srednjim, tako i osnovnim, ali je situacija, prema rečima epidemiologa Predraga Kona, pod kontrolom.

Član Kriznog štaba dodaje i da se razmišlja da zimski raspust u Vojvodini i centralnoj Srbiji bude u isto vreme. Kon je naveo da je povećan broj zaraženih u školama bio očekivan, jer raste intenzitet virusa u celoj Srbiji.

"Situacija u školama je još pod kontrolom. Virus svakako ulazi u škole, ali mu je onemogućeno da se širi unutar škole. Čim se otkrije, đaci i nastavnici se odvajaju i šalju na lečenje", rekao je Kon.

On je dodao da je prošle nedelje u Beogradu u 111 osnovnih škola i 136 srednjih škola bilo zaraženih učenika i nastavnika, da je u poslednjoj nedelji oktobra bilo zaraženih u 66 osnovnih i 77 srednjih škola, a nedelju dana pre toga u 28 osnovnih i 28 srednjih.

Ipak, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je rekao da situacija u školama u vezi sa koronavirusom nije alarmantna i za sada ne ukazuje na potrebu njihovog zatvaranja.

Naveo je da se razgovara o ideji da zimski raspust bude istovremeno za sve učenike na celoj teritoriji Srbije i da će to biti tema sledeće sednice Kriznog štaba.

Za sutra je najavljena sednica Kriznog štaba nakon koje će biti poznato da li će biti preporučene nove mere u borbi protiv koronavirusa s obzirom na sve veći broj zaraženih.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je danas rekao da je vreme za pojačavanje kontrola i za pojačavanje mera i da je sutra trenutak da budu uvedene nove mereb koje će biti oročene na određeni period.

On je za TV Prva rekao kako da je Grad Beograd spreman da svaku meru koja se donese sprovede kao i do sada.

On je ponovio da javni prevoz nije ključna tačka kada je prenošenje virusa u pitanju, već su to žurke, noćni klubovi, mesta gde se u zatvorenom prostoru bez maske provodi više vremena.

Privremena kovid bolnica u "Štark areni" se ubrzano puni, a trenutno je u njoj smešteno 447 pacijenata, od ukupno 510 kreveta.

Koordinator ove privremene bolnice dr Vlado Batnožić kaže za RTS da je 250 pacijenata na kiseoniku i da je reč o dosta ozbiljnim pacijentima sa jednostranom ili obostranom upalom pluća koji zahtevaju ozbiljnu kliničku terapiju.

Zbog pogoršanja epidemijske slike u Šapcu, uvedena je vanredna situacija, a Zavod za javno zdravlje preporučio je svim lokalnim upravama u Mačvanskom okrugu da pojačaju mere. Broj prvih pregleda u kovid ambulanti novobolelih znatno je povećan prethodnih dana.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article