U poslednja 24 sata još jedna osoba preminula, koronavirus potvrđen kod još 173 pacijenta

0
14

U poslednja 24 sata još jedna osoba preminula, koronavirus potvrđen kod još 173 pacijenta

Još jedna osoba je preminula, a kod još 173 od 6.933 testiranih u poslednja 24 utvrđeno je prisustvo koronavirusa, rekla je na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević. Ukupno je dosad od koronavirusa u Srbiji po zvaničnim podacima preminula 761 osoba.

Koronavirus, Beograd, oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić
Koronavirus, Beograd, oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić

Ona je navela da je trenutno hospitalizovan 301 pacijent, a da je na respiratoru njih 21.

Od početka školske godine dosad je zaraženo 98 dece – 61 u osnovnim i 37 srednjim školama.

Kako je navela Kisić Tepavčević, od 5. do 9. oktobra 17 dece je bilo pozitivno na koronavirus – devet u osnovnim i osam srednjim školama.

Od početka školske godine u školama su registrovana tri klastera – dva u osnovnim školama – u Kragujevcu gde je virus imalo dvoje dece,i u Beogradu gde je obolelo četvoro učenika i jedan u srednjoj školi gde je jedan razred u samoizolaciji i nastavu prati onlajn.

Zaključno s današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, potvrđeno je prisustvo oboljenja kovid-19 kod 40 korisnika i devet zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo rada Srbije.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.044, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite 424.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su brojevi obolelih od koronavirusa u Srbiji, u odnosu na broj stanovnika, mnogo bolji nego u zemljama Evrope i regiona, ali da je on veoma zabrinut jer se beleži porast broja novozaraženih.

"Mi se spremamo… Uradićemo do 1. decembra dve velike, moderne kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu. To je način na koji se spremamo. Brojevi su mnogo bolji, proporcionalno bolji nego svuda u regionu. Jer kada u Crnoj Gori oboli 200 to je kao da u Srbiji oboli 2.000 ljudi… Ali imamo rastuće brojeve, veoma sam zabrinut. Kako je prestalo lepo vreme, tako korona buja. Ne znam da li postoji pravilnost u tome, ali tako je. Brojevi u celoj Evropi su užasni, teško ćemo moći da izbegnemo", rekao je on.

Vučić je rekao da je država, i pored kritika oštrih mera, sačuvala hiljade život starijih ljudi, jer je to bio prioritetni interes.

"Nema najava da će biti i težih mera, ali moramo da razmišljamo. Razmišljali smo da li da pustimo 7.000 ili 10.000 ljudi na derbi, ali nećemo. Iako je napolju i manji je rizik. Doneli smo mere (za ugostitelje) da mogu da rade do 23 sata, ali ne može da se ukine život", rekao je on.

Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić je ranije danas za RTS izjavila da će pacijentima u Srbiji od ponedeljka biti dostupan novi lek protiv koronavirusa "remdesivir", trenutno ključan lek u lečenju bolesti.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da se ta država pridružuje savezu za vakcinu protiv kovid-19, poznatom kao Kovaks (COVAX).

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjuing rekla je da je Kina potpisala ugovor korako bi osigurala pravičnu distribuciju vakcina, posebno zemljama u razvoju i izrazila nadu da će se i druge "sposobnije zemlje takođe pridružiti i podržati Kovaks".

Članovi Vlade su, na preporuku Kriznog štaba, na jučerašnjoj sednici usvojili izmenjenu uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid19, kojom je radno vreme ugostiteljskih objekata dozvoljeno do 23 sata.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u funkciji poseban broj 064/88-11-405 na koji građani mogu, preko aplikacije Vajber, da prijave nepoštovanje epidemioloških mera, naročito u ugostiteljskim objektima i drugim mestima gde se okuplja veći broj građana.

Svetska zdravstvena organizacija juče je zabeležila rekordni rast broja globalnih slučajeva koronavirusa u jednom danu, saopštivši da je broj zaraženih porastao za 338.779 slučajeva u 24 sata.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article