U poslednja 24 časa od posledica koronavirusa preminulo još 18 pacijenata, dosad vakcinisano 426.615 građana Srbije

U Srbiji je u poslednja 24 časa testirano 11.160 osoba, od čega su 1.717 pozitivne na koronavirus. Kako prenosi Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs, u poslednja 24 časa od posledica infekcije virusom preminuo je 18 pacijenta. Kako je saopšteno na konferenciji za novinare Kriznog štaba, do danas je ukupno vakcinisano 426.615 osoba, a na današnji dan 22.394 građana.

Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima se nalaze 158 osobe, a u bolnicama širom Srbije hospitalizovano je 4.119 obolelih.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, virusom korona inficirano je 536 korisnika i 317 zaposlenih, saopšteno je danas. U odnosu na podatke koje je juče objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, broj inificiranih korisnika manji je za 51 dok je zaposlenih kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, manji za 17.

Od početka epidemije, izlečeno je 4.758 korisnika i 2.022 zaposlena u ustanovama socijalne zaštite, saopštilo je Ministarstvo.

Rano jutros avion sa 40.000 doza ruske vakcine "sputnjik V" sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", gde ga je dočekao ministar za inovacije Nenad Popović.

Kako je rekao, danas je stiglo 20.000 doza komponente 1 i 20.000 doza komponente 2.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izjavio je danas da su do sada registrovane 62 reakcije na vakcinu protiv koronavirusa – – 35 na vakcinu kompanije "Fajzer", 26 na "Sinofarm" i jedna na "Sputnjik V".

"Reakcije su lokalne, dakle bol, otok i crvenilo na mestu uboda i sistemske reakcije. Visoka temperatura, malaksalost i glavobolja koja traje tri dana", rekao je Zelić za RTS.

Danas je zasedao i Krizni štab, a Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nakon sednice Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa navela je da nema popuštanja mera.

Krizni štab za sada ne vidi mogućnost za odluku da omogući publiku na utakmici Crvene Zvezde i Milana u okviru Lige Evrope u februaru, navela je Kisić-Tepavčević. Takođe, rekla je, razmatrana je i mogućnost ukidanja PCR testa za ulazak u zemlju, ali Krizni štab još nije odlučio da podrži takvu meru, navela je.

Ipak, kako je dodala, usvojena je preporuka da se posle deset meseci dozvole posete vakcinisanim korinisicima domovima za stare i to u strogo kontrolisanim uslovima uz poštovanje epidemioloških preporuka.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će u aprilu početi prijavljivanje građana za novi paket finansijske pomoći kao i da će finansijska pomoć biti isplaćena u dve rate.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article