Foto Printscreen/Youtube Plus Online Pirot

Pedeset i jedna osoba je hospitalizoana sa simptomima trovanja amonijakom, od čega dve imaju teže simptome, rekli su u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije, nakon što je na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski han došlo do skliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je vozio amonijak, prilikom čega je došlo do curenja gasa i velike koncentracije amonijaka u vazduhu.

Danas oko 17.30 časova, na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja, kod mesta Sopotski han, došlo je do skliznuća vagona na kompoziciji terentog voza koji je vozio gas amonijak, i tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije gasa u atmosferu, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Apeluje se na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolje.

Evakuišu se radnici druge smene Tigar tajersa, a neće raditi ni treća smena, prenosi Plus Online.

Gradski štab: Kako se ponašati u slučaju curenja amonijaka

Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra.

Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine.

Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone.

Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam.

Saobraćaj u prekidu

Nakon iskliznuća teretnog voza koji je prevozio amonijak, i curenja gasa u blizini pirotskog sela Staničenja, šestoro ljudi zbrinuto je u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, saopštila je ranije danas ta zdravstvena ustanova.

“U odeljenju reanimacije je četvoro pacijenata, a dva pacijenta su na odeljenju toksikologije. Svi su stabilnih vitalnih parametara sa nadražajnim simptomima i blagim hemijskim opekotinama. Svi pacijenti su naši državljani”, naveli su iz UKC Niš.

Srbija Kargo” a.d. saopštila je danas da se u 16.36 sati, na delu magistralne pruge Niš – Dimitrovgad izmedju Pirota i Staničenja, van naseljenog područja, prevrnula jedna vagon-cisterna natovarena amonijakom, kao i da tom prilikom “nije bilo stradalih ni povredjenih”.

U saopštenju se dodaje da je na tom delu pruge železnički saobraćaj u prekidu, kao i da će zajednička železnička komisija Infrastrukture železnice Srbije i Srbija Кargo “utvrditi uzrok ovog akcidenta”.

“Radi se o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagona cisterni, koje su u vlasništvu kompanije ‘Eliksir’. Na lice mesta su izašle ekipe MUP-a, kao i pripadnici vatrogasne službe Sektora za vanredne situacije, koji su zatvorili prilaz mestu iskliznuća u krugu od četiri kilometra”, navodi se u saopštenju.

Originalni tekst