Student Filozofskog fakulteta u Pragu koji je 21. decembra iz puške ubio 14 studenata i predavača zatim i sebe, a ranio 25, priznao je u oproštajnom pismu da je ubio mladog oca i njegovu dvomesečnu bebu nedelju dana ranije kada su se šetali šumom na periferiji Praga.

„U selu Hostounj je prilikom uviđaja nađeno oproštajno pismo u kome ubica priznaje ubistvo u šumi u četvrti Klanovice. Šta je sve tačno u pismu ne možemo još da saopštimo jer je u toku istraga, proveravamo niz događaja i saslušavamo ljude“, kazao je dnevniku Novinki (Novinky. cz) portparol policije Jan Danjek, prenosi N1.

Da je David K. 24-godišnji student istorije na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu kriv i za neobjašnjeno ubistvo jednog 32-godišnjeg Čeha i njegove bebe u Klanovicama ;na periferiji Praga potvrdila su pre toga balistička veštačenja pušaka iz kojih pucao je na fakultetu i pištolja koje je policija našla.

Na bogosluženju za žrtve ovog masovnog ubistva 23. decembra u Katedrali sv. Vida na Hradčanima na oltar je položeno 18 ruža, 14 za studente i predavače Filozofskog fakulteta, jedna za oca Davida K. koga je sin ubio pre nego što je naoružan do zuba krenuo u Prag, dve za žrtve iz Klanovica i jedna za samog ubicu kao molitva za zabludeli um i simbol da će dobro pobediti zlo.

Još uvek se samo nagađa šta je bio motiv dobrog studenta istorije, neupadljivog tihog momka da iz puške AR-15 čija automatska verzija spada u jurišne, a prepravljena da se koristi u streljaštvu i lovu ubije na licu mesta 13 studenata i predavača, dok je 14. žrtva kasnije preminula u bolnici.

Dozvolu za nošenje oružja dobio je tek na proleće, za nju u Češkoj nisu potrebni psihološki testovi već samo potvrda lekara opšte prakse, a legalno je nabavio čitav arsenal, tri puške, od toga jednu sačmaricu iz koje su na kraju ubio, pištolje i mnoštvo municije, za koji se ne zna odakle studentu novac, ;pošto samo puška iz koje je ubijao na fakultetu košta prema tvrdnjama eksperata najmanje više od 6.000 evra.

„Dosledno proveravamo da li je zatajio sistem ili pojedinac. Sistem u registru oružja nema mogućnost da alarmira ako neko kupi veću količinu oružja za kratko vreme“, kazao je zamenik šefa češke policije Tomaš Kubik.

Inspekcija češke policije proverava i samu intervenciju i potragu policije za Davidom K. pošto je dobila SMS obaveštenje od njegove drugarice da je krenuo u Prag da oduzme sebi život, a kada je policija stigla u njegovu kuću u selu Hostounj kraj Praga našla ubijenog njegovog oca i eksplozivnu spravu domaće izrade koja je trebala da digne kuću u vazduh.

Dok se eksperti slažu da je sama intervencija policije u zgradi fakulteta na Trgu Jana Palaha i evakuacija bila vrlo profesionalna, kao znak pitanja ostaje zašto policija nije evakuisala i glavnu zgradu u koju je došla prvo i nije ga našla, već je sve snage prebacila u sporednu zgradu u istoj turističkoj četvrti starog Praga gde je trebalo da ima predavanje na koje nije došao i samo tu zgradu blizu Staromnjestskog trga i Božićnog vašara evakuisala.

Policija ima pune ruke posla i sa traganjem za ljudima koji na društvenim mržama prete da će ponoviti zločin ubice sa Filozofskog fakulteta ili ga podržavaju i hvale i šire paniku ili lažne vesti, a mediji su apelovali da se ne objavljuje puno ime i prezime ubice upravo da ljudi ne počnu da tragaju za njegovim profilima na mrežama i dele eventualne sadržaje sa njega.

„Do danas vodimo istragu u više od 60 takvih slučajeva, a u 30 znamo i konretni identitet lica“, saopštila je policija na mreži Iks i upozorila da autori takvih komentara i pretnji čine krivično delo.

Post Views: 275

Originalni tekst