U Novom Sadu proglašen Dan žalosti zbog smrti Đorđa Balaševića

U Novom Sadu danas je Dan žalosti povodom smrti kantautora Đorđa Balaševića.

Đorđe Balašević / Foto: Facebook/Đorđe Balašević
Đorđe Balašević / Foto: Facebook/Đorđe Balašević

Odluku o proglašenju 21. februara za Dan žalosti na teritoriji grada Novog Sada doneo je gradonačelnik Miloš Vučević.

"Ugasili smo svetla na Gradskoj kući kako bismo iskazali bol i tugu sa porodicom. Ovo je težak momenat za porodicu Balašević, ali i za ceo grad, državu i region", napisao je Vučević na Tviteru.

Vučević je prethodno najavio da će dan žalosti u Novom Sadu biti proglašen na dan sahrane Đorđa Balaševića, ali zvanično temin sahrane još nije poznat.

Građani širom nekadašnje Jugoslavije se protekla dva dana pesmama i paljenjem sveća opraštaju od velikog kantautora, koji je preminuo u petak, 19. februara, tokom lečenja od kovida-19 na Kliničkom centru Vojvodina.

Na Banskom dvoru u Banjaluci večeras će biti projekcija posvećena Balaševiću, dok će se u pozadini čuti njegovi najveći hitovi. Projekcija počinje u 19 časova, a prolaznici će u stihovima Balaševića uživati do 22 časa.

"Na ovaj način i Banjaluka će se pridružiti brojnim gradovima regiona koji odaju poštu ovom velikom kantautoru koji nas je u petak napustio, ali iza sebe ostavio neizbrisiv trag", navedeno je na sajtu Gradske uprave.

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine.

Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Zbog svog antiratnog aktivizma i humanitarnog rada, Balašević je 1998. postao ambasador dobre volje Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article