U Nišu na novom protestu zatražene oštrije kazne za bahatost u saobraćaju

Građani Niša zatražili su danas na protestu na Sinđelićevom trgu kod zgrade Osnovnog i Višeg suda u Nišu, izmenu zakona i tretiranje saobraćajnih udesa sa smrtnim ishodom kao ubistvo.

Protest u NIšu protiv bahatih vozača Foto: Betaphoto/Saša Đorđević
Protest u NIšu protiv bahatih vozača Foto: Betaphoto/Saša Đorđević

Jedan od učesnika protesta Goran Mladenović rekao je da "voziti velikom brzinom i ubiti nekoga ne može da bude saobraćajni prekršaj, već krivično delo sa adekvatnom kaznom".

"Saobraćajnih nesreća je bilo i biće, ali kada neko napravi udes pod dejstvom droge, alkohola ili zbog prebrze vožnje, mora da odgovara za ubistvo", istakao je Mladenović.

On je naglasio da je veliki problem društva i to što zakoni koji su na snazi nisu isti za sve i ne primenjuju se jednako.

Mladenović je naglasio da veliki broj kazni koje su proteklih dana policajci napisali vozačima u Nišu, "neće ništa suštinski rešiti".

"To što su pisali kazne za prljave tablice i zastarelu prvu pomoć neće rešiti problem. Svake noći na Bulevaru Medijana čujemo vozila koja 'arlauču' i prolaze neverovatnom brzinom. Radar je na Bulevaru Medijana samo od 11 do 14 sati i ta mera je nikakva", izjavio je Mladenović.

Milan Miljković rekao je da su se građani okupili kako bi inicirali promenu zakona i tretiranje saobraćajnih nesreća kao krivičnih dela, a ne saobraćajnih prekršaja.

Prema njegovim rečima, niko od građana ne učestvuje u protestu iz političkih razloga, već zato da bi deca mogla da šetaju gradom bez opasnosti da će neko od vozača da ih "pokosi".

"Da li je to što je ovih dana saobraćajna policija kaznila 1.700 naših sugrađana, kazna za to što smo kao građani izašli i zatražili da se nešto promeni u cilju veće bezbednosti naše dece", istakao je Miljković.

Učesnici protesta su mirnom šetnjom od Sindjelićevog trga preko Bulevara Zorana Đinđića stigli do Bulevara Medijana i mesta na kojem je 4. januara, "audi" usmrtio pešake Andreja Prekljušaja (12) i Dejana Ilića (48).

Građani su na mestu nesreće zapalili sveće i najavili da će se na Bulevaru Medijana ponovo, četvrti put, okupiti naredne subote u 15 sati.

Nakon prethodnog protesta i posete ministra ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina smenjen je načelnik saobraćajne policije u Nišu.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article