Koliko često maštate o izolovanom ostrvu na kojem biste napravili sopstveni raj, malo kraljevstvo u kojem biste život proveli na neki potpuno drugačiji način? Nešto slično može se videti u neposrednoj blizini slavne Sardinije gde se nalazi ostrvo Tavolara, čijom panoramom dominiraju strme krečnjačke i granitne litice, a iz mora se izdiže poput nazubljene planine.

Upravo je ovo ostrvo najmanje naseljeno kraljevstvo na svetu! Kralj šeta svojim kraljevstvom u japankama i šorcevima, a kada ne provodi vreme na svom ribarskom čamcu pecajući ribu ili lignje, on drži jedini restoran na ostrvu. On je Antonio Bertoleoni, ili jednostavnije – Tonino. Kralj Tonino ima 83 godine i ostrvom od 5 kvadratnih kilometara vlada poslednje 22 godine.

Njegovo Veličanstvo vlada ostrvom sa 11 povremenih stanovnika i 100 planinskih koza, kao i nekoliko ugroženih sokola koji žive na najvišem vrhu, na nadmorskoj visini od 565 metara. Vođenje ostrva je porodični posao. Kralj i njegov nećak Nikola upravljaju letnjim čamcem koji dovozi turiste na ostrvo, princ i princeza Gizepe i Loredana brinu o restoranu, a drugi Toninov nećak, Antonio, svakog jutra u zoru ide na pecanje i ulovom snabdeva porodicu i restoran.

Kraljevina Tavolara postoji već 185 godina, a priča je počela 1807. godine kada je na do tada nenaseljeno ostrvo prvi put stigao Toninov pra-pradeda Đuzepe Bertoleoni. U knjigama opisan kao „pola pastir, pola gusar“, Đuzepe se oženio dvema sestrama i pobegao iz Đenove u potrazi za mestom gde ne bi bio osuđen za bigamiju.

Đuzepe i njegove dame su ubrzo shvatile da svoj mali ostrvski raj dele sa neobičnom, retkom vrstom koze čiji su zubi bili zlatno-žute boje zbog morske trave i lišajeva koji pasu. Priča o zlatnozubim kozama došla je do kralja Sardinije Karla Alberta, koji je ubrzo krenuo u Tavolaru da uživa u lovu. Lovce je ugostio i vodio Đuzepov sin Paolo.

Legenda kaže da se kada je stigao na ostrvo predstavio rečima: „Ja sam Karlo, kralj Sardinije“. Đuzepeov sin je odgovorio: „A ja sam Paolo, kralj Tavolare. Par dana su lovili i gostili se na ostrvu i kralj Karlo je bio oduševljen. Pozdravio se rečima: „Paolo, ti si zaista kralj Tavolare!“ Karlo Alberto je kasnije ustanovio da Tavolara zaista nikada nije bila zvanično deo Kraljevine Sardinije i to je prijavio Paolu.

Odmah je izradio porodični grb i njime ukrasio zid kuće. Nacrtao je kraljevsko porodično stablo i krenuo u izradu groblja za sebe i svoje naslednike. Iako za života nikada nije nosio krunu, zahtevao je da kruna krasi njegov nadgrobni spomenik.

Kako su godine prolazile, vesti o nezavisnom ostrvu kod Sardinije proširile su se i van Mediterana. Tokom istorije, Tavolara je stekla saveznike, a britanska kraljica Viktorija je fotografisala ovu neobičnu porodicu za svoju kolekciju svetskih lidera. Ta fotografija je dugo stajala u samoj Bakingemskoj palati, sa natpisom: najmanje svetsko kraljevstvo.

Danas kopija te fotografije stoji na zidu Toninovog restorana, gde je izložen porodični grb, upravo onaj koji je dizajnirao kralj Paolo I. Postavljanje NATO baze 1962. označilo je kraj nezavisnosti kraljevine, ali i učinilo četvrtinu ostrva nedostupnom za malobrojnu populaciju. Ipak, kao i San Marino, Tavolara nikada nije zvanično pripojena modernoj Italiji, čime je Tonina zaista peti kralj u kraljevstvu koji svet više ne priznaje.

Zahvaljujući razvoju turizma, ostrvo ekonomski jako dobro stoji. Pored toga, Tavolara je deo zaštićenog morskog rezervata što ga je učinilo jednom od omiljenih destinacija za ronioce širom Italije. Tonino i njegova porodica su formalno italijanski državljani. Kako je Tonino rekao za Bi-Bi-Si, jednom je razmišljao da piše Vitoriju Emanuelu IV, sinu poslednjeg kralja Italije, da ponovo prizna kraljevstvo Tavolar. Ali se predomislio.

„Za mene je privilegija da živim ovde. Kome treba kruna kad ja imam palatu “, rekao je.

Izvor: Putni kofer

Možemo li da učimo od najboljih? Singapur od otpada gradi ekološki čisto veštačko ostrvo

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)