U manastiru Tvrdoš sahranjen umirovljeni episkop Atanasije

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je danas u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg u groblju manastira Tvrdoš u Trebinju.

Foto: Srđan Ilić: Vladika Atanasije
Foto: Foto: Srđan Ilić / Vladika Atanasije

Prethodno je ispred Sabornog hrama u Trebinju služena liturgija i opelo, a potom je ulicama Trebinja ka manastiru Tvrdoš krenula pogrebna povorka, prenela je RTRS agenciju Srna.

U povorci su, između ostalih, bili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministri u vladama Republike Srpske i Crne Gore, mnogobrojno sveštenstvo i veliki broj vernika.

Kovčeg sa telom vladike Atanasija pratili su episkopi Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarah srpski Porfirije je u pismu, koje je pročitao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, poručio da su tamo gde je bio vladika Atanasije bili i sveti oci i učitelji Crkve, "Hristos raspeti i vaskrsli, čijom silom je vladika Atanasije hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji", saopštila je SPC.

"Vi Hercegovci, deco Svetog Save, to znate bolje od svih nas šta je u nesrećnom ratu značio i činio vladika za našu otadžbinu. Znaju to, ne manje i kosovsko-metohijski Srbi, a znamo i svi mi", istakao je patrijarh.

On je istakao da je vladika Atanasije, uz svete Justina i Nikolaja, najplodniji i verovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac.

Umirovljeni episkop Atanasije umro je 4. marta u Trebinju. Lečen je u bolnici u Trebinju od virusa korona od 17. februara.

U Hercegovini je povodom smrti episkopa Atanasija proglašena dvodnevna žalost.

Episkop Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju, 8. januara 1938. godine. Završio je Bogosloviju u Beogradu 1958. godine, u generaciji sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Lavrentijem.

Po povratku iz vojske zamonašio se u manastiru Pustinji kod Valjeva 3. decembra 1960. godine. Od 1991. bio je episkop banatski, a sledeće godine je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog.

Izvor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article