U Kosovskoj Mitrovici i Beogradu obeležava se godišnjica ubistva Olivera Ivanovića

16.01.2021 11:25

Više desetina građana Kosovske Mitrovice okupilo se jutros nešto posle osam časova na mestu gde je pre tri godine ubijen lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (GI SDP) Oliver Ivanović, kako bi mu odali počast i zapalili sveću, javlja KoSSev. Godišnjica od ubistva Ivanovića obeležena je i u Beogradu gde je služen pomen u Hramu Svetog Save.

Pomen Oliveru Ivanoviću u Hramu Svetog Save, Foto: Vlada Srbije
Pomen Oliveru Ivanoviću u Hramu Svetog Save, Foto: Vlada Srbije

Aktivista Dejan Nedeljković iz Kosovske Mitrovice naveo je da okupljanje ispred prostorija GI SDP treba da podseti Srbiju, institucije u Prištini i međunarodnu zajednicu da tri godine posle ubistva Ivanovića nalogodavci nisu poznati.

"Mitrovica nikada neće biti slobodan grad dok ne saznamo ko su ubice Olivera Ivanovića i nalogodavci", rekao je Nedeljković.

Bivši član GI SDP Marko Jakšić ocenio je da sve zainteresovane strane u pronalaženju počinioca i nalogodavca ubistva "rade na tome da se sam čin zaboravi", zbog čega je važno što su se građani okupili, iako ne u velikom broju.

"I ovo malo građana Kosovske Mitrovice i članovi njegove porodice će uvek iznova i iznova podsećati i Beograd i Prištinu i međunarodnu zajednicu na strašno ubistvo koje se dogodilo na ovom mestu i tražiti da se sazna potpuna istina", dodao je Jakšić.

On smatra da je malo verovatno da će se istina saznati "sve dok se u Srbiji ne promeni vlast".

"A onda očekujem da je to taj trenutak koji će nama omogućiti da saznamo ko su nalogodavci i ko su neposredni izvršioci ovog krivičnog dela i olakšati porodici da nađe kakav takav mir, iako će im Oliver nedostajati sve ovo vreme", dodao je Jakšić.

Jutrošnjem obeležavanja godišnjice ubistva Ivanovića, pored poznanika, poštovaoca, kolega i prijatelja prisustvovala je i bivša Oliverova supruga, Marina Ivanović.

Vučić: Imamo kopletnu sliku o licima koja su mogla biti umešana u ubistvo Ivanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da srpske službe već mesecima imaju kompletnu sliku o osobama koje bi mogle biti umešana u težak zločin ubistva lidera Gradjanske Inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

"Ali nismo mogli da budemo prisutni na uvidjaju, pa nemamo ono što bi nazvali direktni dokazi. Za to je potrebno ili da se neki od materijala sa uvidjaja pojave u našim rukama ili direktno priznanje nekog od učesnika. Ali kompletnu sliku onih koji bi imali motiv i koji bi bili umešani u takav jeziv zločin naše službe, ne od juče, već nekoliko meseci imaju", rekao je Vučić, nakon što je na aerodromu u Beogradu dočekao avion sa milion doza kineske vakcine protiv kovida19.

On je rekao da naše službe "rade svoj posao", ali su to "nemogući uslovi, jer mi tamo nemamo efektivnu kontrolu na terenu".

"Država Srbija će se boriti da se na svaki način pronadju oni koji su taj zločin počinili", rekao je Vučić.

Građani Kosovske Mitrovice treću godišnjicu ubistva Ivanovića obeležiće još jednom u toku dana, na poziv GI SDP.

Pomen u Beogradu

Služenjem pomena u Hramu Svetog Save ubijenom lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", kom je prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, godišnjica od ubistva Ivanovića obeležena je i u Beogradu.

Brnabić je poručila da se Vlada Srbije "neće smiriti dok se ne istraži taj užasan zločin", kao i da Priština opstruiše ceo proces.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu Vlade navodi se i da je Brnabić rekla da su postojali pokušaji političkih optužnica koje su se, kako je rekla, završile time da je na kraju optužena Ivanovićeva sekretarica.

"To govori o ozbiljnostri istrage u Prištini i njihovim namerama… Da je Prištini bilo u interesu da nađe počinioca i nalogodavce, svakako bi i današnji epilog bio drugačiji", rekla je Brnabić.

Pomenu je prisustvovala i supruga ubijenog Ivanovića sa sinom, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Udruženja ubijenih i kidnapovanih sa Kosmeta Simo Spasić i veliki broj građana.

Ispred crkve Svetog Marka u 17 sati godišnjicu će obeležiti i javne ličnosti i predstavnici opozicionih stranaka.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article