U izveštaj EP o Srbiji uključena i osuda napada na istraživačke novinare i nevladine organizacije

U konačni tekst izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, o kom će poslanici Evropskog parlamenta glasati danas u celini, uključena je i osuda napada na portal KRIK i nevladinu organizaciju CRTA.

Evropski parlament / Foto: European parliament
Evropski parlament / Foto: European parliament

Za ovaj amandman, podnet prošle nedelje, glasalo je 560 poslanika Evropskog parlamenta na današnjem plenumu, protiv je bilo njih 54, dok je uzdržanih bilo 68, javlja Juropien vestern Balkans (EWB) .

U ovom amandmanu se ističe da vređanje, zastrašivanje političkih protivnika i predstavnika medija od stranke narodnih poslanika Skupštine Srbije, predstavlja kršenje demokratske prakse i temeljnih vrednosti, što bi trebalo najoštrije osuditi.

U amandamanu se navodi da je EP zgrožen nedavnim orkestriranim napadima nekoliko narodnih poslanika i provladinih tabloida na istraživačke novinare i članove civilnog društva, uključujući i KRIK i nevladinu organizciju CRTU i Otvoreni parlament, u kojima se oni prikazuju kao saradnici kriminalnih grupa i optužuju za pokušaj državnog udara.

Ovaj amandaman podneli su poslanici liberala Klemen Grošelj, Zelenih Viola von Kramon Taubadel i socijaldemokrata Tonino Picula, Marek Belka i Demetris Papadakis.

“Ogromna većina poslanika Evropskog parlamenta osuđuje napade srpskih poslanika na CRTA, KRIK i druge nevladine organizacije i medije”, objavila je na svom tviter nalogu poslanica EP Viola fon Kramon, nakon objavljivanja rezultata glasanja.

Isti poslanici podneli su i amandman u kom se navodi da EP žali zbog toga što srpske vlasti tek delimično ispunile ili nisu uopšte ispunile obaveze preuzete u međustranačkom dijalogu koje se odnose na Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i na javni servis Radio televiziju Srbije (RTS).

“Evropski parlament podseća da slobodi i nezavisni mediji imaju glavnu ulogu u demokratiji. Žalimo zbog toga što od završetka prve faze međustranačkog dijalog, rad REM-a i RTS-a nije uspeo vratiti svoju verodostojnost u izveštavanju javnosti i opozicionim strankama”, navodi se u ovom delu teksta amandmana.

Amandman je notirao i da su se sva udruženja nezavisnih novinara i medija u Srbiji povukla iz vladine Radne grupe za bezbednost novinara, jer institucije nisu reagovale na napade provladinih tabloida na novinare Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

Na današnjem glasanju na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta za ovaj amandman glasalo je 399 poslanika, dok je protiv bilo 265.

Evropski parlament izrazio je zabrinutost i zbog nivoa zagađenja u Srbiji, usvajajući amandman koji govori o Boru, Kolubari i Smederevu. U njemu se navodi da je Evropski parlament, između ostalog, apeluje na vlasti da preduzmu mere za poboljšanje kvaliteta vazduha, posebno u velikim gradovima i industrijskim područjima poput Smedereva, Bora i Kolubare. Da se ovaj amandman nađe u konačnom tekstu Rezolucije EP o Srbiji glasalo je 562 poslanika za, a protiv je bilo svega 67.

Poslanici Evropskog parlamenta danas su većinom glasova usvojili amandaman koji predviđa da afere Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija i rušenje Savamale ostaju deo izveštaja o napretku Srbije.

Izvor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article