U noćašnjim izraelskim udarima na Rafu, na jugu Gaze, poginulo je 13 osoba uključujući devetoro dece, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici te oblasti.

Izrael sprovodi gotovo svakodnevne napade na Rafu gde se više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze sklonilo od borbi u drugim delovima te palestinske oblasti.

Izrael je takođe najavio da će proširiti svoju kopnenu ofazivu na taj grad koji se nalazi na granici sa Egiptom uprkos međunarodnih poziva za uzdržanost, uključujući i apele SAD.

Predstavnički dom američkog Kongresa sinoć je odobrio, u okviru šireg paketa pomoći, 26 milijardi dolara za Izrael, od čega je devet milijradi dolara namenjeno humanitarnoj pomoći za Gazu.

Prema zvaničnicima Kuvajtske bolnice u prvom udaru noćas poginuli su muškarac, njegova supruga trudnica i njihovo trogodišnje dete, a lekari su uspeli da spasu bebu koju je poginula žena nosila.

U drugom udaru poginulo je osmoro dece i dve žene, iz jedne porodice, prema bolničkim podacima.

U vazdušnom udaru u noći pre toga poginulo je devetoro ljudi, uključujući šestoro dece.

Prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima od početka rata između Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa 7. oktobra prošle godine, ; poginulo je više od 34.000 Paletinaca, uništena su dva najveća grada u Gazi i celi delovi te teritorije su razoreni. ; Oko 80 odsto stanovništva Gaze pobeglo je iz svojih domova u druge delove te teritorije pod opsadom, za koju stručnjaci kažu da je na ivici gladi.

Sukob koji traje više od šest meseci podstakao je regionalnu nestabilnost, u kojoj se suprotstvljaju Izrael i SAD protiv Irana i združenih militantnih grupa širom Bliskog itoka. Izrael i Iran su direktno razmenili vatru ranije ovog meseca, izazivajući strahovanja oko izbijanja rata između ta dva dugogodišnja neprijatelja.

Tenzije su takođe porasle na okupiranoj Zapadnoj obali. Izraelska vojska je saopštila da su njene snage „neutralizovale“ dvoje Palestinaca koji su rano jutros napali kontrolni punkt nožem i pištoljem u Hebronu, na jugu Zapadne obale. Među izraelskim snagama nije bilo povređenih.

Izraelski vojnici i naseljenici ubili su najmanje 469 Palestinaca na Zapadnoj obali od počtka rata u Gazi, prema palestinskom Ministarstvu zdravlja. Većina je ubijena tokom izraelskih vojnih racija, koje često izazovu razmene vatre, ili tokom nasilnih protesta.

Rat u Gazi izbio je posle napada palestinskog islamističkog Hamasa i drugih militanata 7. oktobra na jug Izraela kada je ubijeno oko 1.200 ljudi i oteto oko 250 talaca. Izrael je posle toga pokrenuo vojnu kampanju na Hamas koji je na vlasti u Gazi od 2007.

U ratu je poginulo najmanje 34.049 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze. Izrael krivi Hamas za civilne žrtve zato što se bore u gusto naseljenim stambenim četvrtima, ali izraelska vojska veoma malo komentariše svoje udara u kojima često ginu žene i deca.

Izraelska vojska tvrdi da je ubila više od 13.000 boraca Hamasa, ali za to ne pruža dokaze, navodi agencija AP.

Originalni tekst