EPA-EFE/CLEMENS BILAN

(Beta-AFP) – U Iranu su danas javno pogubljena dva muškarca osuđena za umešanost u napad na šiitsku svetinju u Širazu na jugu zemlje u kome je poginulo 13 ljudi, prenosi Mizan onlajn (Mizan Online), informativna agencija sudskih vlasti.

Dvojica čije državljanstvo nije navedeno obešena su u zoru u ulici u Širazu, naveo je taj izvor. 

U napadu na svetinju 26. oktobra prošle godine bilo je 13 poginulih i 30 ranjenih.

Napad spada u najsmrtonosnije poslednjih godina u Iranu,  a odgovornost je preuzela ekstremistička grupa Islamska država.

“Smrtna kazna počinilaca terorističkog napada na Šah-Šergah sprovedena je u javnosti jutros”, preneo je Mizan onlajn.

Prema iranskoj zvaničnoj novinskoj agenciji Irna, pogubljenja su izvršena blizu svetilišta, vrlo važnog mesta za šiitska hodočašća u Iranu.

Mizan identifikovao je dvojicu pogubljenih kao Mohamada Rameza Rašidija i Naema Hašema Katalija, bez dodatnih detalja.

Sud ih je u martu osudio na smrt pošto su proglašeni krivim za “korupciju na zemlji, oružanu pobunu i napad na nacionalnu bezbednost”. Oni su takođe osuđeni za pripadanje Islamskoj državi i za “zaveru protiv bezbednosti zemlje”.

Zvaničnici su ranije naveli da su dvojica pogubljenih direktno umešana u naoružavanje, snabdevanje i logistiku glavnog počinioca napada. Glavni počinilac koga su iranski mediji identifikovali kao Hameda Badahsana, umro je od posledica povreda zadobijenih tokom hapšenja, navele su ranije valsti.

Još trojica optuženih u tom slučaju osuđeni su na zatvorske kazne od pet godina, 15 i 25 godina, zbog pripadnosti Islamskoj državi.

Originalni tekst