U Hrvatsku od sutra mogu i vakcinisani, bez PCR testa; priznaju se i ruska i kineska

U Hrvatsku će od sutra bez negativnog PCR testa moći da uđu vakcinisani s obe doze vakcine, uključujući i kinesku i rusku, oni koji su preboleli kovid 19 u poslednjih šest meseci, a priznavaće se i brzi antigenski test priznat u EU, objavljeno je danas u Zagrebu.

Pixabay: Hrvatska zastava
Foto: Pixabay / Hrvatska zastava

"Na nivou EU zasad nema zaključka o vakcinama koje nisu registrovane unutar EU. Kad dođe na dnevni red, zauzeće se zajednički stav i onda ćemo se mi prilagoditi toj odluci. Dotad, što se Hrvatske tiče, za nas je bitno da je vakcina, i ruska i kineska, od onih koje se upotrebljavaju", rekao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je rok od 14 dana nakon druge doze bilo koje vakcine za prelazak granice određen jer se "14 dana nakon druge doze vakcine razvija maksimalan imunitet koji ostaje stabilan".

Odlukom o ograničenju prelaska državne granice koja od sutra, 1. aprila, stupa na snagu, osim sa potvrdom o vakcinisanju s obe doze vakcine, bez negativnog PCR testa u zemlju će moći da udju i oni koji imaju potvrdu da su preboleli korona virus u poslednjih šest meseci.

Svi ostali moraće da imaju negativan PCR test, a novo je da će se priznavati jedan od antigenskih testova priznatih u EU.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, od sutra se ponovo zabranjuju treninzi u zatvorenim prostorima, osim za vrhunske sportiste, kao i rad dečjih igraonica.

Nacionalni štab tek će razmotiri predlog zagrebačkog Štaba civilne zaštite o obaveznom nošenju zaštitnih maski i na otvorenom.

Prethodno je Grčka saopštila da će za putovanje u tu zemlju iz Srbije biti prihvaćene sve vakcine protiv kovida19 kao i da će se priznavati i pi-si-ar (PCR) i antigenski testovi.

Ulazak državljana Srbije u Sloveniju moguć je sa negativnim rezultatom PCR testa, isto važi i za prekidanje karantina, a moguć je ulazak i sa dokazom o primanju pojedinih vakcina, navodi se na sajtu Ambasade Slovenije u Srbiji.

Državljani Srbije trenutno bez ikakvih uslova mogu da putuju u Albaniju, Crnu Goru i Tanzaniju, dok je za Egipat i Tursku potreban PCR test, izjavio je juče direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article