Vreme godišnjih odmora polako stiže, a kada pomisle na letovanje, najvećem broju građana Srbije upravo je Grčka destinacija broj jedan.

Oni koji su se odlučili da iskoriste povoljnije aranžmane u predsezoni, već spremaju svoje putne torbe, u kojima se pored neizostavnih stvari za plažu, neretko nađu namirnice, ali i cigarete i alkohol, kako bi uštedeli koji evro i učinili letovanje podnošljivijim za kućni budžet.

Uzevši u obzir trend sveopštog poskupljenja, to će svakako biti slučaj i ove godine, možda čak i više nego ranije. Pre puta se treba upoznati šta je dozvoljeno da unesete u Grčku, kako se na granici ne bi našli u neprijatnoj situaciji, plaćali kazne ili rizikovalli da vam roba bude oduzeta.

Posebno treba obratiti pažnju da nije dozvoljena ista količina robe koju možete uneti u zemlju ako u Grčku putujete avionom i ukoliko se odlučite da na more doputujete sopstvenim prevozom ili autobusom.

Štaje dozvoljeno, a šta nije

U Grčku je zabranjen je unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda, što znači da se u tu državu ne mogu nositi viršle, šnicle, šunka, sir, mleko, jogurt, pavlaka… Takođe nije dozvoljeno nositi kuvana i pržena jela i kvarljive namirnice, navedeno je na portalu grckainfo.com.

Može se poneti do pet kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira, do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Takođe niko neće zameriti ukoliko se ponese pirinač, kečap, gotova jela, makarone, keks, čokolada, voda, sokova, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 evra po putniku, odnosno 150 evra za mlađe od 15 godina.

Roba koja se može se uvesti u Grčku od strane turista bez prijave carine, kao i njena količina, zavisi i od toga da li se radi o putnicima koji dolaze iz EU, ili na one koji dolaze iz zemalja van bloka, poput Srbije.

Različita ograničenja za putnike iz EU i turiste iz Srbije

Putnicima koji dolaze iz EU dozvoljen je unos sledećih artikala:

• 800 cigareta ili 400 cigarilosa ili 200 cigara ili kilogram duvana.
• 10 litara žestokog pića, 90 litara vina, 110 litara piva.
• Nema ograničenja za parfeme.

Putnici koji dolaze avionom iz evropskih zemalja van EU (kao što je Srbija):

• 200 cigareta ili 50 cigara ili 250 grama duvana;
• Četiri litre vina, 16 litara piva, jedan litar žestokog pića preko 22 odsto;
• 50 grama parfema i 250 mililitara kolonske vode;
• Poklone u vrednosti od 175 evra po osobi i 90 evra ukoliko je osoba mlađa od 15 godina;
• Do 10.000 evra u gotovini (ili ekvivalentna količina novca u drugoj valuti). Iznos preko 10.000 evra u gotovini mora da se prijavi.

Putnici koji dolaze automobilom ili autobusom iz evropskih zemalja van EU (kao što je Srbija):

• 40 cigareta ili 20 cigara ili 50 grama duvana.
• Jedan litar žestokog pića preko 22 odsto ili dva litra žestokog pića od 22 odsto ili manje i dve litre vina i dve litre stonog vina.
• 50 grama parfema i 250 mililitara kolonske vode.
• Do 10.000 evra u gotovini (ili ekvivalentna količina novca u drugoj valuti). Iznos preko 10.000 evra u gotovini mora da se prijavi

Odobrenja za duvan i alkohol ovde navedena nisu dostupna putnicima ispod 18 godina.

Koji je limit za cigarete

Dozvoljeni unos cigareta po putniku je najviše 200 cigareta (jedan boks) kada je u pitanju viši limit ili 40 cigareta (dve kutije) kada se primenjuje niži limit.

Grčka ima pravo (za putnike koji dolaze kopnom ili morem tj. automobilima i autobusima) primeniti niži limit unosa dozvoljenog broja cigareta – 40 cigareta (dve kutije).

U praksi se dešavalo da grčki carinici naprave problem zbog cigareta, najčešće na početku i kraju sezone kada imaju dovoljno vremena da proveravaju unos cigareta i zabranjene hrane. Pozivali su se upravo na ovaj niži limit , ali u dosta slučajeva takođe nisu ni pitali za cigarete niti pretresali autobuse i automobile.

carina_850x
Foto: Tanjug/D.Goll

Šta je zabranjeno

Zabranjeno je unositi biljke sa zemljom. Iznošenje antikviteta iz Grčke je zabranjeno bez posebne dozvole Arheološke službe u Atini. Protiv onoga ko ovo bude ignorisao biće pokrenut krivični postupak.

Jedna daska za surfovanje po osobi može biti uvezena/izvezena bez carine, ukoliko je prijavljena u pasošu prilikom dolaska.

Moguć povraćaj poreza za artkle skuplje od 50 evra

30. juna 1999, prodaja bescarinskog alkohola i cigareta na aerodromima i moru je ukinuta u svih 15 zemalja članica EU. Ova pravila se takođe odnose i na 10 novih zemalja članica koje su se priključile EU 1. maja 2004. i na dve države koje su se priključile 1. januara 2007. godine.

Putnici treba da imaju u vidu da se od njih može zahtevati da na carini dokažu da je roba kupljena samo za ličnu upotrebu. Zemlje članice mogu da se pridržavaju priručnika EU koji navodi sledeće količine: 10 litara žestokog pića; 20 litara jakog vina; 90 litara vina; 110 litara piva, 800 cigareta; 400 malih cigara i jedan kilogram duvana.

Posetioci koji nisu iz zemalja EU mogu da dobiju povraćaj novca grčkog VAT-a (dodatak porezu na promet, koji iznosi 24 odsto za kupovine vrednije od 50 evra.

Izvor: Danas

Grčka od 1. juna dodatno ublažava antikovid mere, ove godine opuštenije na plažu

Original Article