ČEKANjE na graničnim prelazima i naplatnim rampama na auto-putevima u susednim zemljama za naše vozače odlazi u prošlost.

У ГРЧКУ СА СРПСКИМ ТАГОМ Новости сазнају: ОД 1. јуна наши возачи ће електронски плаћати путарину на Егејском полуострву

Foto Tanjug

Jedinstven sistem naplate putarine sa Grčkom biće u funkciji od 1. juna, sa Crnom Gorom već od 15. aprila, a sa Hrvatskom od 15. maja, saznaju „Novosti“. Danas će biti potpisan ugovor o zajedničkom tagu i sa Bosnom i Hercegovinom, a očekuje se da naplatni sistem bude povezan za nekoliko meseci. U toku su i pregovori sa Italijom.

Tako naši vozači neće morati da kupuju poseban tag za svaku zemlju kroz koju prolaze, već će imati jedan koji koriste za elektronsku naplatu putarine u Srbiji i sa njim će plaćati putarine u ovim susednim državama. Prolaziće bez zaustavljanja na naplatnim stanicama, a putarina im se naplaćuje sa platne kartice. Ovo je posebno značajno u vreme turističke sezone kada su velike gužve.

Kako za naš list ističe ministar saobraćaja Goran Vesić, njegov portfelj je čvrst u nameri da kroz jedinstven sistem naplate putarine poveže našu zemlju sa svim susedima:

– Od prošle godine već radi integrisana putarina sa Severnom Makedonijom. Imamo skoro 50.000 korisnika samo iz Srbije koji koriste taj zajednički tag, naravno postoji i veliki broj ljudi iz Severne Makedonije.

Foto P. Mitić

Ministar Goran Vesić

On ističe da su u toku pregovori sa nekoliko zemalja kako bi zajednički tag počeo da funkcioniše tokom ove godine:

– Prema obećanju koje su mi dali u JP „Putevi Srbije“ integrisana putarina sa Crnom Gorom treba da bude puštena 15. aprila, sa Hrvatskom 15. maja, a sa Grčkom 1. juna. Moram da podsetim da je njima rok za CG i Hrvatsku bio septembar prošle godine, pa su iz različitih razloga to odugovlačili, i sada se nadam da će ispuniti obećanje koje su mi dali.

To će, kako dodaje, sasvim sigurno pomoći da se naši vozači komfornije i bolje voze. Prema njegovim rečima, to je posebno važno za Grčku, gde oko 10.000 automobila iz Srbije dnevno ulazi u tu zemlju tokom leta.

Pokazujemo da smo deo sveta

USPOSTAVLjANjE zajedničke putarine nije tako veliki projekat kao izgradnja auto-puta ili pruga, ali je važan – ističe ministar saobraćaja Goran Vesić. – To pokazuje da smo deo sveta, da smo integrisani sa našim susedima, kao i da omogućavamo našim vozačima bolji komfor, odnosno da ne moraju da kupuju tagove kada odlaze u druge zemlje.

– Tako da očekujemo da u naredna dva meseca potpišemo tri ugovora, a već sutra ćemo potpisati ugovor o uspostavljanju integrisane putarine sa BiH, i to sa oba preduzeća, i iz Republike Srpske i iz Federacije – navodi Vesić. – Tu će nam biti potrebno nekoliko meseci da se završi čitav taj postupak, ali ćemo veoma brzo imati u tom procesu i BiH. Takođe, pregovaramo i sa Italijom i nadam se da će naš tag veoma brzo važiti i u toj zemlji.

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je razvilo platformu TOLL4ALL, koja predstavlja jedinstveni sistem naplate putarine preko koga je moguće povezivanje naplatnih sistema više zemalja. Platforma donosi velike benefite za građane. Sa zajedničkim tagom vozači nemaju potrebu da se zaustavljaju na naplatnim stanicama. Putarina se naplaćuje sa platne kartice u određenom iznosu, u zavisnosti od toga da li operater zemlje kroz koju vozač prolazi ima određene popuste ili privilegije.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst