U glavnom gradu Kirgistana proglašeno vanredno stanje zbog postizbornih protesta

0
65

U glavnom gradu Kirgistana proglašeno vanredno stanje zbog postizbornih protesta

Predsednik Kirgistana Suronbaj Ženbekov proglasio je danas vanredno stanje u glavnom gradu Biškeku u nastojanju da zaustavi političke nemire koji su izbili posle spornih parlamentarnih izbora.

Zastava Kirgistana, Foto: Pixabay
Zastava Kirgistana, Foto: Pixabay

Vanredno stanje stupiće na snagu večeras i trajaće do osam ujutro 21. oktobra i moglo bi da uključi policijski čas ili restrikcije putovanja. Predsednik je takođe naredio vojsci da pošalje jedinice u Biškek da obezbede poštovanje mera.

Ostavku Ženbekova zatražile su stotine demonstranata koji su provalili u vladine zgrade u noći posle nedeljnih parlamentarnih izbora, na kojima su prema izveštajima ubedljivo pobedile provladine stranke.

Demonstranti su takođe oslobodili iz zatvora bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva, koji je osudjen na 11 godina zatvora u junu po optužbama za korupciju i zloupotrebu položaja. Altanbajev i njegove pristalice su to opisale kao političku osvetu Ženbekova.

Posle prvog pokušaja da razbije demonstracije odmah posle izbora, policija se povukla i uzdržala od intervencije. Nije jasno da li će policija i vojska slediti naređena predsednika Ženbekova.

Pod pritiskom demonstranata Centralna izborna komisija poništila je rezultate parlamentarnih izbora od nedelje i vođe demonstranata brzo su delovale da formiraju novu vladu.

Na vanrednoj sednici parlamenta u utorak poslanik Sadir Žaparov imenovan je za novog premijera, ali su taj potez odmah osporile druge grupacije demonstranata što je zemlju gurnulo u haos.

Hiljade ljudi izašlo je danas na ulice u Biškeku gde različite frakcije u borbi za vlast pokušavaju da pokažu svoju snagu. Izbili su okršaji između demonstranata koji podržavaju dvojicu rivalskih političara.

Atambajev se danas obratio demonstrantima koji su izašli u centar Biškeka, pozivajući ih da se uzdrže od nasilja.

"Protiv sam upotrebe sile, sve treba da se radi mirnim putem", rekao je on.

Ubrzo posle njegovih reči pristalice novoimenovanog premijera Žaparova napale su pristalice Atanbajeva, gađajući ih kamenjem i flašama.

Predsednik Ženbekov je iskoristo unutrašnje trvenje među opozicijom da se učvrsti. On je rano jutros rekao da je "spreman da napusti svoj položaj" kada budu uspostavljene legitimne vlasti i kada se zemlja bude vratila na put legalnosti.

Ostavka bi mogla da usledi kada se bude odredio datum za nove izbore i kada se sprovedu promene u vladi, navelo je predsedništvo u saopštenju, prenela je agencija AFP.

Ne zna se, međutim, da li ti uslovi mogu da budu ispunjeni pošto su različite političke frakcije ponovo danas protestovale u Biškeku.

Ovo je treći put u poslednjih 15 godina da se demonstracijama ruši vlada u Kirgiziji. Kao i protesti u kojima su srušeni predsednici Kirgizije 2005. i 2010, sadašnje proteste podstiču rivalstva klanova koji igraju ključnu ulogu u politici te centralnoazijske zemlje.

Zemlja od 6,5 miliona stanovnika, jedna od najsiromašnijih zemalja proizašlih iz bivšeg Sovjetskog Saveza, strateški je postavljena na granici sa Kinom i nekada se u njoj nalazila američka vazdušna baza za logistiku i snabdevanje gorivom za rat u Avganistanu. U Kirgiziji se takođe nalazi ruska vazdušna baza i ta zemlja ima bliske veze sa Moskvom.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article