Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Krešnik Radonići saopštio je da današnji proces glasanja za razrešenje predsednika opština na severu nije uspeo.

Radonići je na poslednjoj konferenciji za medije saopštio da je u Leposaviću glasalo 124 ljudi od 13.000 registrovanih, a u Zubinom Potoku 18, od 6.000 s pravom glasa.

Dodao je još da u Zvečanu niko nije glasao, a da je u Severnoj Mitrovici bilo ukupno 111 glasova.

CIK je, tvrdi, uprkos izazovima, preduzeo sve neophodne korake kako bi građanima omogućio da ostvare svoje demokratsko i zakonsko pravo.

„Većina upisanih birača nije glasala kako je propisano Zakonom o lokalnoj samoupravi u Republici Kosovo, tako da nije postignuto potrebnih 50 odsto (plus jedan birač)“, rekao je Radonići.

Stoga, kako je naveo, CIK smatra da je građanska inicijativa za smenu predsednika opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica propala.

Albanski gradonačelnici opština na severu dobili su mandate u aprilu prošle godine na izborima koje su, takođe, bojkotovali Srbi, nakon poziva Srpske liste.

I posle današnjeg glasanja Erden Atić je gradonačelnik Severne Mitrovice, Ilir Peci Zvečana, Ljuljzim Hetemi Leposavića i Izmir Zećiri iz Zubin-Potoka.

Iz tužilaštva i policije Kosova su kazali da tokom glasanja nije bilo incidenata niti problema koji su mogli uticati na tok glasanja.

Post Views: 18

Originalni tekst