U Francuskoj sedam uhapšenih u sklopu istrage ubistva nastavnika Patija

Sedam muškaraca od 17 do 21 godine uhapšeno je danas širom Francuske u sklopu istrage ubistva kod Pariza nastavnika istorije i geografije Samuela Patija 16. oktobra prošle godine.

Ilustracija, francuska policija / AP Photo/Thibault Camus
Ilustracija, francuska policija / AP Photo/Thibault Camus

Pozivajući se na izvore bliske policiji, Frans pres je preneo da se osumnjičeni pojavljaju u raznim aplikacijama za razmenu poruka Abdulaha Anzorova, mladog Čečena koji je ubio Patija, tako što mu je odrubio glavu, jer je na času o slobodi izražavanja svojim đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Hapšenja su sproveli pripadnici antiteroristikih jedinica i službe za unutrašnju bezbednost. Među uhapšenima ima Čečena.

Ukupno 14 osoba uhapšeno je u sklopu istrage o ubistvu Patija (47), čijeg je ubicu policija likvidirala ubrzo posle ubistva.

Vest o ubistvu tog prosvetnog radnika je potresla Francusku koja je od 2015. meta meta terorističkih napada. Ubistvo se dogodilo usred suđenja za terorističke napade u Parizu, među kojima na redakciju satiričnog nedeljnika Šarli ebdo koji je ranije objavio karikature proroka Muhameda.

Izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona koji je na komemoraciji ubijenom nastavniku rekao da Francuska kao zemlja demokratije i slobode izražavanja neće odustati od karikatura dovele su do zaoštravanja odnosa Francuske i muslimanskog sveta. Iako nije eksplicitno pomenuo karikature proroka Muhameda, Makronova izjava izazvala je veliko nezadovoljstvo u muslimanskim zemljama koje su organizovale demonstracije protiv njega i pozvale na bojkot francuskih proizvoda.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article