Tri dana pre drugog kruga istorijskih parlamentarnih izbora u Francuskoj, već obeleženih neviđenim usponom ekstremne desnice, vlada neizvesnost oko budućeg lica jedne od zemalja osnivača Evrope, jer joj preti slabljenje, čak nemogućnost upravljanja, ocenila je danas agencija Frans pres.

Dinamika u korist ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje mladog Žordana Bardele (Jordan Bardella), koji sanja o formiranju prve krajnje desničarske vlade u Francuskoj od Drugog svetskog rata, mogla bi da bude usporena stotinama povlačenja kandidata desnog centra i levice, kako bi se izbegao izbor poslanika ekstremne desnice i sprečilo rasipanje glasova.

Čini se da se smanjuje mogućnost da Nacionalno okupljanje osvoji apsolutnu većinu od 289 poslanika, a poslednje ankete pokazuju da bi ta stranka mogla da osvoji od 190 i 220 mesta u parlamentu. Francuski parlament ima 577 poslanika.

Međutim, Bardela (28) rekao je u sredu uveče da će njegova stranka osvojiti apsolutnu većinu.

„Imaćemo apsolutnu većinu. Postoji prilika za promene. Moja vlada je spremna“, rekao je Bardela u emisiji francuske onlajn televizije BFMTV.

U istoj emisiji su gosti bili premijer Gabrijel Atal (Gabriel Attal) kao predstavnik centrističke koalicije predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i predstavnica ekologa, članica levičarskog saveza Marin Todelije (Marine Tondelier).

Vlada ekstremne desnice „bila bi strašna za zemlju“, rekao je Atal, osuđujući grupe koje su „podstaknute mržnjom“ i odbijajući da da uputstva za glasanje.

Atal je rekao da će svaki Francuz kao građanin glasati „dušom i savešću“.

Marin Tondelije je sa svoje strane osudila rasistički govor i nasilje koje je već na delu optužujući „prijatelje Žordana Bardele“ da učestvuju u „maltretiranju“ izolovanih stranih maloletnika i da su im migranti mete.

Francuska politička scena, raspisivanjen vanrednih parlamentarnih izbora posle uspona ekstremne desnice na izborima za Evropski parlament održanim 9. jun, doživela je imploziju, ocenio je Frans pres.

AFP smatra da se povećava rizik od nemogućnosti upravljanja zemljom, sa parlamentom podeljenjim na tri bloka (ekstremne desnica, makronisti i levica) bez apsolutne većine.

Neki lideri desnog i levog centra razmatraju široku koaliciju kako bi izbegli paralizu, ali njene konture i dalje ostaju nejasne.

„Neophodan je oblik novog dogovora i svako će morati da ponovo osmisli svoj način rada“, rekao je premijer, čak i ako njegov tabor isključuje bilo kakvo približavanje radikalno levičarskoj stranci „Nepokorena Francuska“.

Ta stranka, članica levičarskog saveza Novi narodni front, optužena je za koketiranje sa antisemitizmom, a njen lider Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) se pojavljuje kao strašilo za centrističke, čak i socijaldemokratske birače.

Marin Tondelije je rekla da je sada „vanredna situacija u kojoj će svi moći da pokažu odgovornost u Novom narodnom frontu za pronalaženje rešenja“.

Na izbore se u svakom slučaju gleda sa velikom zabrinutošću među kojima je drugi evropski stub – Nemačka.

„U Francuskoj se glasa u nedelju, a ishod mi mogao da izazove zabrinutost. Učinimo sve da zajedno zaštitimo našu veliku i lepu Evropu i da ne dozvolimo krajnje desnim populistima da dominiraju njome“, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz).

Post Views: 14

Originalni tekst