U Evropi više od pola miliona umrlih od posledica koronavirusa

Evropa je prva regija u svetu koja potvrdila više od pola miliona žrtva kovida-19, pokazuju podaci agencije Reuters.

Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay
Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay

Velika Britanija u utorak je zabeležila rekordan broj zaraženih koronavirusom – potvrđena su još 36.804 nova slučaja i 691 žrtva infekcije a obe brojke znatno su veće nego dan ranije, navodi Rojters a prenosi N1.

U regionu i dalje visok broj preminulih, najavljuje se početak vakcinacije

Britanski premijer Boris Džonson i njegovi savetnici saopštili su u subotu da se na ostrvu širi novi soj korona virusa koji bi mogao biti do 70 odsto zarazniji, mada se zasad ne smatra smrtonosnijim ili opasnijim za razvoj težeg oblika bolesti.

Objave o mutiranom soju iz Engleske podstakle su su predbožićna zatvaranja i naterale desetine evropskih zemalja da ove sedmice zatvore svoje granice sa Britanijom.

Italija i dalje ima najviše umrlih od korone u Evropi, a u nedelju je identifikovala pacijenta zaraženog novim sojem koronavirusa, što se desilo i u Danskoj i u Francuskoj.

Pojedine zemlje obustavile su letove sa Velikom Britanijom, dok druge razmatraju proveru putnika na letovima iz Ujedinjenog Kraljevstva i uvođenje obveznog karantina za putnike pri dolasku sa Ostrva.

Prema podacima Rojtersa, u Evropi je dosad potvrđeno oko 30 odsto žrtava i slučajeva koronavirusa u svetu.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article