U Engleskoj ponovo uvedena zabranu kretanja zbog novog soja koronavirusa

Britanski premijer Boris Džonson objavio je sinoć ponovno uvođenje oštrih mera na području Engleske, uključujući zabranu kretanja, radi suzbijanja novog soja koronavirusa.

Zastava Velike Britanije, Foto: Pixabay
Zastava Velike Britanije, Foto: Pixabay

Nove oštre mere trajaće najmanje do sredine februara, iako je Velika Britanija ubrzala proces vakcinacije, postavši juče prva zemlja na svetu koja koristi lako prenosivu vakcinu kompanije AstraZeneka i Univerziteta Oksford.

Džonson je rekao da građani ponovo moraju da ostaju kod kuće, kao što im je naređeno u martu, tokom prvog talasa pandemije.

Zabrana kretanja od ponoći je sada uvedena zbog nove varijante koronavirusa koja se znatno brže širi od dosadašnjih.

"Dok vam se obraćam večeras, naše bolnice su pod većim pritiskom od koronavirusa nego bilo kada od početka pandemije", rekao je Džonson.

Prema novim pravilima, koja će ubrzo stupiti na snagu, škole i fakulteti biće zatvoreni za sve đake i studente osim za decu radnika koji moraju da idu na posao. Studenti se neće vraćati na fakultete najmanje do sredine februara.

Sve radnje koje ne prodaju neophodnu robu, kao i usluge poput frizera, biće zatvorene, dok restorani mogu da pripremaju jedino hranu za poneti.

Prema jučerašnjim podacima, u engleskim bolnicama je 26.626 zaraženih koronavirusom, što je rast od 30 odsto u odnosu na pre nedelju dana, i 40 odsto više nego od rekordnog broja hospitalizovanih tokom proleća.

Velika Britanija se prethodnih sedmica suočila sa zabrinjavajućim skokom broja novih infekcija.

Zdravstvene vlasti registruju više od 50.000 novih infekcija dnevno, otkako je 29. decembra prvi put pređena ta granica.

Vlasti su danas prijavile 407 smrtnih ishoda od koronavirusa, čime je broj umrlih povećan na 75.431. Više mrtvih u Evropi ima jedino Italija, 75.680.

Škotska je ranije danas uvela zabranu kretanja do kraja januara.

Škoti od sutra neće smeti da izlaze iz domova, osim zbog neodložnih stvari, radi smanjenja pritiska na zdravstveni sistem.

Prema novim pravilima, Škoti mogu da vežbaju na otvorenom, ali smeju da se sastanu najviše sa jednom osobom iz drugog domaćinstva.

Britanski naučnici identifikovali su novi soj koronavirusa 23. decembra, a zbog njegovog širenja mnoge zemlje su tada obustavile saobraćaj sa Velikom Britanijom.

Ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Evropi je nakon što je Velika Britanija prvi put prijavila pojavu novog soja virusa pozvala svoje članice u Evropi da "pojačaju kontrolu", objavivši da je ista mutacija otkrivena i u Holandiji, Danskoj i Australiji, ali i Italiji.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article