Broj pljački banaka u Danskoj pao je na nulu prošle godine, pošto su pojačano obezbedjenje i smanjena upotreba gotovine u toj nordijskoj zemlji učinili pljačke manje unosnim.

Broj pljački banaka u Danskoj stalno opada od 2000. godine, kada se dogodila 221 pljačka, skoro po jedna svakog radnog dana, prenosi Si-En-En (CNN).

U 2021. godini Danska je imala samo jednu pljačku banke, prema podacima Fajnens Denmark (Finance Denmark), industrijske grupe za zajmodavce, dok je Blumberg (Bloomberg) objavio da 2022. godine nije bilo nijedne pljačke.

Povećan broj nadzornih kamera, poboljšani alarmni sistemi i jača saradnja s policijom pomogli su da se broj pljački smanji do nule, kaže direktor za digitalizaciju Fajnens Denmarku Majkl Busk-Jepsen.

Na opadanje broja pljački utical je i veliko smanjenje broja blagajnika: od oko 800 filijala banaka u Danskoj, samo oko 20 i dalje ima osoblje koje se bavi depozitima i isplatama, rekao je Busk-Jepsen za CNN, te ogromna većina klijenata koristi bankomata kojih je u Danskoj oko 2.000.

Danska ima oko 5,9 miliona stanovnika i redovno se rangira kao jedna od najsrećnijih zemalja na svetu. Godine 2022. zauzela je drugo mesto posle Finske u Svetskom izveštaju o sreći, sa visokom ocenom u očekivanom zdravom životnom veku, BDP-u po glavi stanovnika, socijalnoj podršci i niskoj korupciji.

Pljačke banaka su u opadanju i u drugim zemljama, jer prelazak sa gotovine na digitalno bankarstvo dovodi do „sajber-kriminala“, kao što su hakovanje i prevare, koje ciljaju bankovne i druge lične podatke.

Američke banke su pretrpele 1.724 pljački u 2021. godini, prema statističkim podacima FBI-ja o bankarskom kriminalu.

Prevare u onlajn bankarstvu su u porastu i u Danskoj, rekao je Busk-Jepsen. „U starim danima pljačkaši su išli u banke, a sada ‘idu’ kod klijenata banaka“, doduše virtuelno, preko interneta, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst