EPA-EFE/Valda Kalnina

NATO vojna vežba Immediate Response 23 (IR23) počela je danas na severu Crne Gore kao deo velike međunarodne vežbe DefenderEurope23, u kojoj oko 24.000 vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja izvodi operacije širom Evrope u nekoliko etapa.

Ministarstvo odbrane (MO) Crne Gore saopštilo je da će do 2. juna više od 500 pripadnika crnogorske vojske i armije SAD, uključujući i štabne oficire Oružanih snaga Hrvatske, u Crnoj Gori jačati interoperabilnost kroz uvežbavanje pored ostalog, složene borbene operacije u oblasti planinskog ratovanja.

“Vojska Crne Gore, uz NATO saveznike, nastavlja da u kontinuitetu uvežbava kompleksne radnje i da ulaže u razvoj borbenih jedinica kako bi garantovala sigurnost naših građana i doprinosila odbrambenim kapacitetima Alijanse”, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zoran Lazarević na svečanom otvaranju međunarodne vežbe IR23 u Pljevljima.

Po njegovim rečima mir i bezbednost u Evropi su opasnosti, pa je ove godine, intezivnije nego ranije, akcenat dat na usklađivanje pokreta, manevra i logističke podrške, ali i na razvoju borbenih jedinica do njihovog uvođenja u borbu.

“Na taj način doprinosimo spremnosti za odbranu Alijanse, to je naš cilj i njegovom ispunjenju smo potpuno posvećeni”, kazao je načelnik Generalštaba.

Komandant kopnenih snaga Nacionalne garde američke savezne države Mejn Din Preston rekao je da je “sa zadovoljstvom posmatrao kako partnerstvo Crne Gore i Mejna jača” prethodnih 16 godina, te da su mnogo naučili jedni od drugih.

“Izazovi sa kojima smo se suočavali na zajedničkim vežbama su nas očvrsnuli, tako da smo sposobniji i ubojitiji ukoliko nas naše zemlje, ili saveznici, budu ikada trebali da se odazovemo njihovom pozivu”, kazao je Preston.

Manevri će biti izvedeni u širem reonu kolašinske, žabljačke i pljevaljske opštine, a u Luci Bar biće prisutno dodatnih 120 učesnika vežbe zaduženih za logističku podršku.

Na vežbi na području Crne Gore neće biti korišćena bojeva municija velikog kalibra, već će crnogorski vojnici biti upućeni na poligon Krivolak u Severnu Makedoniju, gde će biti artiljerijska bojeva gađanja.

Na vojnom poligonu “Krivolak” u Severnoj Makedoniji danas je počela vežba “Brzi odgovor 23”, koja je deo najveće ovogodišnje multinacionalne vežbe u Evropi “Branilac 23” (Defender Europe 23).

Ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovkska ocenila je da je ta vojna vežba “još jedan prikaz interoperabilnosti i zajedništva u NATO-u”.

“Zajedno treniramo, razvijamo se i usavršavamo jer smo jedinstveni u jačanju kolektivne odbrane i bezbednosti naših građana”, istakla je Petrovska.

Vežba “Brzi odgovor 23” trajaće do 2. juna, a kako je ranije najavljeno, biće izvedena u osam zemalja u regionu, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Kosovu.

U delu vežbe na armijskom poligonu “Krivolak”, prema rečima Petrovske, učestvuje oko 1.850 pripadnika četiri NATO armije – SAD, Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore, kao i zemlje partnera – Kosova.

Jedinice će na toj vežbi koristiti sopstvenu opremu i naoružanje, među kojima su i oklopna vozila HMMVV, borbeni helikopteri AN-64 apač (APACHE), transportni helikopteri UH-60 blek houk (Black Havk), transportni helikopteri CH-47 (Chinook), transportni medicinski helikopteri HH-60, transportni helikopter Mi 8/17 i artiljerijska oruđa haubice i minobacači.

Tokom vežbe na “Krivolaku” biće predstavljen projekat Oridžin (ORIGIN,) koji predstavlja platformu za testiranje i demonstraciju novih tehnologija, odnosno autonomnog, kopnenog robotskog vozila Komande za razvoj vojne sposobnosti SAD.

Originalni tekst