Dva reciklažna automata koji isporučuju hranu namenjenu psima lutalicama postavljeni su danas u opštini Stari grad u Beogradu. Automati donacija su humanitarne organizacije 28. Jun.

Ove “pametne reciklažne kutije” su automati koji u zamenu za reciklirane plastične flaše isporučuju hranu i vodu za pse lutalice.

Flaše se ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine, a posude za hranu i vodu za pse lutalice nalaze se pri dnu automata.

Automati su kreirani kako bi podstakli ljude da recikliraju, jer će korišćenjem sredstava od recikliranih flaša korist imati ugrožene ulične životinje, kojima je pogotovo zimi svaka pomoć u preživljavanju dobrodošla.

Automati su slične veličine kao standardni bankomati, a strujom se napajaju pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani, što znači da energija potrebna za rad ovih automata dolazi iz obnovljivih izvora.

Oni imaju i ugrađenu tehnologiju koja pruža analitičke podatke vezano za upotrebu, ali i koja prati nivo hrane, vode i ubačenog reciklažnog otpada.

Takođe, automati se zahvaljuju korisnicima na srpskom i engleskom jeziku i prepričavaju zanimljivosti o opštini Stari Grad.

U Novom Sadu zabrana hranjenja životinja

Povodom postavljanja reciklažnih automata u Beogradu Pravnici za životinje iz Novog Sada oglasili su se na Instagram stranici.

Oni su pozdravili ovu akciju i podsetili da je u Novom Sadu na snazi Odluka koja zabranjuje hranjenje životinja na površini javne namene, u zajedničkim prostorijama i dvorištima objekata višeporodičnog stanovanja, te da možete biti kažnjeni u iznosu do 8.000 dinara za prekršaj.

“Prema objavi sa zvaničnog sajta Grada Novog Sada iz 2015. godine, piše da Grad razmatra način za plansko i kontrolisano hranjenje napuštenih životinja.

Sada je 2021. godina na izmaku, a Novi Sad i dalje ne vodi brigu o napuštenima koji su prošli cnr program i vraćeni su na ulicu, već to rade građani, zaštitari, udruženja. Sistemskog, funkcionalnog, održivog rešenja kada su u pitanju napuštene životinje na ulicama Novog Sada i dalje nema”, stoji u objavi na toj Instagram stranici.

Na hiljade pasa i mačaka umre od srčanog udara zbog bacanja petardi

Original Article