У Београду отворена изложба посвећена Белим Русима – руској емиграцији од 1920. до 1950.
Историја

01 фебруар 2022


Russia Beyond

Кирил Боршчев

У Руском дому у Београду отворена је изложба посвећена такозваним Белим Русима у Србији и Југославији.

Експонати говоре о друштвеном, политичком и духовном животу руске емиграције у Србији у периоду од 1920. до 1950. године, као и о непроцењивом доприносу који су Руси дали развоју српске науке и образовања, медицине, архитектуре и уметности, пише портал Балканист.


Кирил Боршчев

Посебна секција изложбе посвећена је тешком животу руских емиграната током Другог светског рата и за време окупације Београда. Овде се може сазнати о учешћу руских емиграната у демонстрацијама 27. марта 1941. против пакта са Хитлером, о руским колаборационистима, као и лову на Русе у периоду од 1949. до 1954. године.


Кирил Боршчев

Отварајући изложбу, заменик градоначелника српске престонице Горан Весић уверио је да Београђани никада неће заборавити руски допринос историји града.


Кирил Боршчев

„Остају нам сећања на велики допринос који је руска емиграција оставила Београду. Сви ови људи заслужују да их се сећамо, а наша је дужност као друштва да говоримо о њиховом утицају. У својим колумнама покушавам да пишем о оним значајним људима који су променили историју нашег града и допринели његовом развоју. Руси, или како их ми зовемо Бели Руси, дали су огроман подстицај развоју Београда. Они заслужују да се њихов допринос високо цени и не заборави“, рекао је Весић.


Кирил Боршчев

Директор Руског центра за науку и културу у Београду Јевгениј Баранов рекао је да је изложба повод да се са градским властима разговара о питањима очувања историјског и културног сећања на Русе у Србији.


Кирил Боршчев

„За нас је отварање ове изложбе прилика да разговарамо и са градским властима о очувању сећања на учешће руског народа у животу Београда, његовој историји. Београд никада не би био тако леп као данас да није било људи којима је ова изложба посвећена“, рекао је директор Руског дома.


Кирил Боршчев

Он је додао да је међу најактуелнијим питањима стање руских парцела на Новом гробљу и израда мапе руског присуства. Тако би се, како се Баранов изразио, у перспективи појавила интерактивна карта Београда, а уз то би се развијале и нове туристичке дестинације.


Кирил Боршчев

„Драго ми је што је данас са нама заменик градоначелника Београда господин Горан Весић и отварање ове изложбе ће донекле бити прилика да са њим разговарамо о свим овим питањима“, рекао је директор Руског дома у Београду.


Кирил Боршчев

Директор Историјског архива Београда Драган Глишић рекао је да ће изложба бити представљена и ван главног града, односно у Бањалуци и Вршцу, а сасвим је могуће да ће изложба отпутовати и у Москву, у Дом руског зарубежја.


Кирил Боршчев

Изложба у Београду ће бити отворена до 16. фебруара.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article

(Visited 1 times, 1 visits today)