U Beogradu i na severu Kosova obeležena godišnjica martovskog pogroma

Godišnjica pogroma na Kosovu 17. marta obeležena je danas u Narodnom pozorištu scensko-umetničkim programom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na komemorativnom skupu izjavio da više ne može da se ponovi nasilje nad Srbima na Kosovu, kakvo je bilo pre 17 godina, jer će Srbija imati "odgovoran, jasan, ozbiljan" odgovor.

Obeležavanje godišnjice martovskog pogroma Foto: Facebook/Aleksandar Vučić
Obeležavanje godišnjice martovskog pogroma Foto: Facebook/Aleksandar Vučić

"Srbija pogrom više nikad neće dozvoliti. Srbija kao i svi drugi, ima pravo da brine o svom narodu, o njegovom zdravlju, sigurnosti, i svakoj dobrobiti na koju, poput svih ostalih, naš srpski narod ima pravo", rekao je Vučić u govoru na komemorativnom skupu u Beogradu "Dan sećanja – Pogrom na Kosovu i Metohiji".

On je rekao da Srbija deluje "ne zvekcajući oružjem, ne maštajući o pogibijama, ne huškajući na krv, bez ikakve želje da bilo kome bilo šta oduzme".

"Ali to nikako ne znači da će Srbija dopustiti bilo kome da se 17. mart ponovi. Nije Srbija spremna na to, niti će ikada više biti spremna. Pravo na život je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga uvek braniti", rekao je Vučić.

Ukazao je da "kao što to pravo ne ugrožavamo drugima, nećemo dozvoliti da bude ugroženo ni nama".

"Mi ne vodimo nikakvu ekspaznionističku politiku, to nije nikakav san o nekakvom srpskom svetu, nema to veze sa srpskom hegemonijom, niti mi želimo da upravljamo nekim osim sobom i svojom državom", rekao je Vučić.

Srbija "nema aspiraciju prema teritorijama i ne preti, jedino što traži da joj se dopusti da izvrši svoju obavezu – da pamti i ne dozvoli da se zločini ponove", izjavio je on.

"Za nas ostaje jedini mogući zaključak. Kosovo nije naše breme već naš krst, a s krsta se bolje nego ispod njega vidi vaskrsnuće", rekao je Vučić.

Scensko-umetnički program na obeležavanju godišnjice martovskog pogroma Foto: Facebook/Aleksandar Vučić
Scensko-umetnički program na obeležavanju godišnjice martovskog pogroma Foto: Facebook/Aleksandar Vučić

Posle Vučićevog govora usledio je umetnički program koji je podsetio na stradanje Srba na Kosovu.

Danas se navršava 17 godina od pogroma na Kosovu. U talasu organizovanog albanskog nasilja 17. marta 2004. godine – ubijeno je 19 osoba, proterano više od četiri hiljade Srba i drugih nealbanaca.

Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, zapaljeno i porušeno 39 crkava i manastira, 935 srpskih kuća i desetine društvenih objekata.

Godišnjica obeležena i na Severu Kosova

U severnom delu Mitrovice program pod zvaničnim nazivom „Dan kada je sve gorelo – da se ne zaboravi“ počeo je u 10 časova, parastosom i polaganjem venaca na spomeniku „Beli Anđeo“ na kojem se nalaze imena poginulih tokom bombardovanja 1999.

Na spomen pločama nedaleko od ovog spomenika, na mestu gde su stradali se ujedno svakog 17. marta polažu venci poginulim Mitrovčanima toga dana – Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću.

Jutrošnjem obeležavanju prisustvovalo je više desetina građana, a vence su položili predsednik Srpske liste Goran Rakić i predstavnici Kancelarije za KiM.

U sali „Mitrovičkog dvora“ u Kosovskoj Mitrovici održana je duhovna akademija posvećena današnjem danu.

Na akademiji je prikazan desetominutni film posvećen pogromu 17. marta 2004. godine. Bile su izložene fotografije zapaljenih svetinja na Kosovu i drugih objekata koji su se tada našli na meti napada.

Pomen stradalima u martovskom pogromu, ali i svojim prethodnicama arhiepiskopima, služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u manastiru Pećkoj Patrijaršiji. On se pomolio se za mir među svim ljudima koji tu žive bez obzira na njihovu veru i naciju.

Izvor: Kossev, agencije, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article