U Belorusiji su otvorena biralita na parlamentarnim i lokalnim izborimaprenela je beloruska novinska agencija Belta. Veina kandiata su lanovi etiri zvanino registrovane partije: Belaja Rus, Komunistike partije, Liberalno-demokratske partije i Stranke zakona i pravde, prenosi RTS.

Sve etiri partije podravaju politiku veloruskog predsednika Aleksandra Lukaenkadok desetak partija nije moglo da se registruje prole godine.

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskakoja je u izgnanstvu u susednoj Litvaniji nakon to je osporila pobedu Lukaenku 2020. godine, apelovala je na glasae da bojkotuju izbore.

Dananji izbori bie prvo glasanje u Belorusiji od 2020. godine, kada je Lukaenko osvojio esti mandat, nakon ega je dolo do protesta nezadovoljnih demonstranata, koji su osporili regularnost glasanja.

Graani Belorusije e birati 110 poslanika narodne skuptine i 12.514 odbornika na lokalnim izborima na 5.411 birakih mesta, koja e biti otvorena do 20 asova. Na birakom spisku se nalazi6.911.742 osobe.

Ovog puta e lanovi parlamenta i lokalnih odbora biti birani istovremeno, a mandat e im trajati pet godina. Vie od 45.000 domaih posmatraa e nadgledati izbore, kao i 300 meunarodnih, mahom lanica Zajednice nezavisnih drava, izuzev Moldavije i Ukrajine.

Originalni tekst