U Areni popunjeno 447 od 510 kreveta

Privremena kovid bolnica u "Štark areni" se ubrzano puni. Trenutno je smešteno 447 pacijenata, a ukupno je 510 kreveta. Koordinator ove privremene bolnice dr Vlado Batnožić kaže za RTS da je 250 pacijenata na kiseoniku i da je reč o dosta ozbiljnim pacijentima sa jednostranom ili obostranom upalom pluća koji zahtevaju ozbiljnu kliničku terapiju.

Privremena kovid bolnica Arena / Foto: Ministarstvo odbrane
Privremena kovid bolnica Arena / Foto: Ministarstvo odbrane

Doktor Vlado Batnožić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da je u toku jučerašnjeg dana i tokom noći u privremenu bolnicu u "Štark areni" primljen 41 pacijent, 26 ljudi je otpušteno na kućno lečenje, a tri osobe su prebačene u druge zdravstvene ustanove.

"Ukupno 250 pacijenata se nalazi na kiseoniku i radi se o srednjeteškim i teškim pacijentima", dodao je Batnožić.

Najveći broj pacijenata ima oko 50 godina, a na pitanje kako su se zarazili većina njih kaže da je bila nekim privatnim proslavama, mlađi pacijenti da su bili na nekim žurkama i naravno da nisu nosili maske, kaže Batnožić.

Naglasio je da su u "Areni" lekari iz 15 zdravstvenih ustanova i da kako raste broj pacijenata raste i broj zdravstvenih radnika koji brinu o njima.

"Trenutno imamo oko 60 lekara i 80 medicinskih sestara. Mi 24 časa primamo pacijente i konstantno smo u obilasku naših pacijenata i praćenju njihovog zdravstvenog stanja", istakao je Batnožić.

Poredeći sa prethodnim epdiemijskim talasima, doktor kaže da su za razliku od privremene bolnice na Sajmu gde su bili relativno laki pacijenti, u Arenu došli dosta ozbiljni pacijenti sa jednostranom ili obostranom upalom pluća i svi zahtevaju ozbiljnu kliničku terapiju.

"Mi smo prošli put u avgustu i septembru imali svega 434 pacijenta, a sada već imamo 447 za nekih 15, 16 dana. Vidite koliko je značajno porastao broj i apelujemo i molimo na građane da nose masku i drže distancu", poručio je Batnožić.

Danima najviše novoobolelih je u Beogradu, tako je bilo i juče. Svaki drugi zaraženi bio je iz prestonice.

Juče je u Srbiji registrovano 2.823 slučaja zaraze koronavirusom od 13.091 testiranog uzoraka, dok je preminulo 14 ljudi, saopšteno je na sajtu covid19.rs. Najveći broj inficiranih registrovan je u Beogradu.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article