U američkim vazdušnim napadima u Jemenu, ubijeno je 17 pripadnika pobunjenih Huta, preneli su danas jemenski mediji, posle sahrane ubijenih.

„U Sani su sahranjena tela pripadnika oružanih snaga stradalih tokom bombardovanja američko-britanske agresije“, javila je agencija Saba, koja je prenela i imena ubijenih.

Američke vlasti saopštile su u četvrtak uveče da su sprovele još jednu seriju napada bespilotnim letelicama i krstarećim raketama, lansiranim sa broda na Crvenom moru, na položaje pobunjenih Huta, koji kontrolišu velike delove teritorije Jemena.

Američki dronovi su ispalili rakete na mete u području Jemena pod kontrolom pobunjenika, „jer su predstavljali neposrednu pretnju“ za plovidbu, saopštila je vojna komanda SAD na Bliskom istoku (Centcom).

Američka vojska je u sredu napadala i položaje pobunjenih Huta u blizini Irana.

Huti su u novembru saopštili da će gađati brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu za koje smatraju da su povezani sa Izraelom, u znak „solidarnosti“ sa Palestincima u Pojasu Gaze, gde Hamas od oktobra ratuje sa Izraelom.

Njihovi napadi primorali su mnoge brodovlasnike da obustave prolaz kroz tu zonu kroz koju inače prolazi 12 odsto svetske trgovine.

Prvi saveznik Izraela, Vašington, koji je pobunjene Hute označio kao teroriste, u decembru je uspostavio multinacionalnu koaliciju za zaštitu pomorskog saobraćaja.

Pošto ta koalicija do sada nije omogućila prekid napada jemenskih pobunjenika, američke snage, ponekad sa britanskim saveznikom, sprovele od sredine januara nekoliko napada na Hute, u samom Jemenu.

Huti su od 2014. godine u ratu protiv vlasti u Jemenu, siromašnoj zemlji na Arapskom poluostrvu.

Post Views: 27

Originalni tekst