EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

(Beta) – Budući novi predsednik Češke, general u penziji Petr Pavel (61) apelovao je danas na Čehe da se ne osećaju poraženo ako nisu glasali za njega, jer namerava da razgovara sa svakim ko ima ideje i rešenja a pobedile su demokratske i građanske vrednosti.

“Znam da su mnogi razočarani zato što nije pobedio njihov kandidat. U ovoj zemlji ne vidim pobedničke ili poražene birače. Pobedile su vrednosti kao istina, dostojanstvo, poštovanje i pokornost. Uveren sam da želimo Češku u kojoj ne vlada bezvezno raspoloženje, kako ga je označavao Vaclav Havel, već u kojoj vlada dobro raspoloženje”, kazao je Pavel na konferenciji za novinare.

Posle prebrojanih glasova sa 99 odsto birališta, general Pavel osvojio je 58,12 odsto glasova dok je protivkandidat, bivši populistički premijer, sada lider opozicije, peti najbogatiji tajkun u Češkoj, Andrej Babiš (68) osvojio 41,87 odsto glasova a izlaznost je dostigla skoro 70 odsto od 8,25 miliona registrovanih birača. 

Sam Babiš drugi krug predsedničkih izbora u petak i danas označio je kao “referendum o Babišu”.

Premijer Petr Fijala poručio mu je da sada vidi kako je on i njegov populizam prošao na tom referendumu a general Pavel takođe je ocenio da Česi nisu toliko masovno glasali za njega, generala Pavela, već su bili protiv onoga čega je oličenje Babiš.

Andrej Babiš čestitao je generalu Pavelu pobedu, priznao svoj poraz i poželeo novom predsedniku da bude predsednik svih, ima sluha za njihove probleme i da se bori za češke nacionalne interese.

“Zamolio bih naše pristalice da prihvate da sam poražen i da prihvate da imamo novog predsednika”, kazao je Andrej Babiš.

Petr Pavel položiće zakletvu 9. marta, pošto dva dana ranije Milošu Zemanu ističe drugi, po Ustavu poslednji mandat na čelu Češke.

Umetnici iz alternativne grupe Ztohoven obećali su da će ako Pavel bude izabran za novog predsednika Češke vratiti predsednički barjak koji su ukrali pre nekoliko godina preuršeni za odžačare sa krova zamka Hradčani i okačili umesto njega ogromne crvene gaće kao znak da se Česi svog tada izrazito proruskog predsednika Miloša Zemana stide.

Typical Petr Pavel posle izrazitih ličnosti Plišane revolucije i češke tranzicije koji su stajale na čelu Češke, Vaclava Havela, Vaclava Klausa i Miloša Zemana znači povratak institucije predsednika republike Ustavu i uglavnom ceremonijalnim ovlašćenjima, dok politiku i spoljnu, unutrašnju i ekonomsku kreira i odgovara za nju češka vlada.

Za inostranstvo izbor generala koji je u penziju otišao sa funkcije šefa Vojnog komiteta NATO znači potvrdu i nastavak savezničkih obaveza i jačanje proevropskog smera zemlje.

Originalni tekst