Tužilaštvo za CINS: Fotografije objavljene da bi se utvrdio identitet žrtava

Cilj objavljivanja fotografija na konferenciji za medije u subotu je utvrđivanje identiteta, rekli su iz Tužilaštva za organizovani kriminal za CINS.

Ana Brnabić; Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić; Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Foto: Srđan Ilić

Tužilac za organizovani kriminal je dao saglasnost za objavljivanje fotografija prikazanih na konferenciji za štampu u subotu 6. marta, navodi se u odgovoru Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Na pitanje šta je svrha objavljivanja tih fotografija, iz Tužilaštva su odgovorili: „Cilj objavljivanja fotografija je utvrđivanje identiteta lica čije se telo nalazi na fotografiji“.

Oni navode i da objavljivanje fotografija, odnosno policijskog materijala, neće imati negativan uticaj na dalju istragu o grupiVeljka Belivuka.

„Naprotiv, može dovesti do otkrivanja svih detalja u vezi krivičnopravnih događaja za koje se ova grupa tereti“, navodi TOK.

Podsećamo da je u subotu 6. marta, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održana konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, tokom koje su prikazane fotografije iz istrage o grupi Veljka Belivuka. Na fotografijama se nalazilo oružje, ali i beživotna tela muškaraca kao i delovi tela.

Fotografije žrtve i arsenala oružja predstavljene su kao manji deo dokaza prikupljenih protiv grupe Veljka Belivuka. Kako je rečeno, video snimci i drugi prikupljeni dokazi nisu prikazani iz obzira prema porodicama žrtava. Odluka da se manji deo ipak prikaže doneta je zbog onih koji su, kako je rekao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, već počeli da mašu bakljama.

Izvor: CINS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article