Tužilaštvo u Hagu potvrdilo optužnicu, Tači najavio ostavku i dobrovoljni odlazak u Hag

Predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je da je i protiv njega potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva u Hagu. Tači je ujedno podneo i ostavku na mesto predsednika i najavio da će dobrovoljno otići u Hag, preneo je Kossev.

Hašim Tači Foto: https://president-ksgov.ne
Hašim Tači Foto: https://president-ksgov.ne

"Pre nekoliko trenutaka nadležni su me zvanično obavestili da je pretpretresni sudija Specijalizovanih veća potvrdio optužnicu protiv mene. Ovo nisu laki trenuci za mene, moju porodicu i vas koji ste me podržavali i verovali mi za ove tri decenije naših napora za slobodu, nezavisnost i izgradnju države", rekao je Tači.

On je odlučio da odmah podnese ostavku.

"Da bih zaštitio integritet Kosova, poštujući partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mesto predsednika. Osećam se veoma ponosno na ovu odgovornost koju sam nosio. U ovim novim okolnostima pozivam političke snage da budu oprezne da se ne produbljuju u skupu ili institucionalnu krizu, zemlja nema vremena da izgubi, da održi smirenost", naveo je Tači.

Ranije jutros, dobrovoljni odlazak u Hag je potvrdio i Kadri Veselji, lider PDK i bivši predsedavajući kosovske skupštine. Njih dvojica, kao i „drugi“ zajedno su na optužnici od 10 tačaka koja je Specijalizovanim većima predata na razmatranje još 24. februara ove godine.

Oni se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U obaveštenju o optužnici koju je tužilaštvo objavilo i pre potvrđivanja optužnice, navodi se da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda čime su opravdali neuobičajenu praksu o obaveštavanju o podnošenju optužnice za ratne zločine pre njenog potvrđivanja.

Nakon Veseljija, ovo je druga danas, odnosno peta ukupno potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva. Prethodno je potvrđena optužnica Saljihu Mustafi za mučenje najmanje šest i ubijanje jedne osobe u zatvoru OVK u Zlašu. Mustafa se izjasnio da nije kriv po sve četiri tačke optužnice.

Juče je uhapšen i još jedan bivši predsedavajući kosovske skupštine Jakup Krasnići, optužnica je potvrđena i protiv njega, ali za sada nije poznato za šta se tereti.

Isto tako, informaciju o potvrđivanju optužnice protiv njega potvrdio je juče i šef parlamentarne grupe Samoopredeljenje Redžep Seljimi, ali detalji ni ove optužnice nisu poznati. On je jutros svojevoljno otputovao u Hag.

Na optužnice Tužilaštva u pritvoru u Hagu čekaju i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, predsednik i potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK. On se, međutim, ne terete za ratne zločine, već za krivična dela protiv pravde, a u vezi sa curenjem poverljivih informacija iz Tužilaštva.

Funkciju kosovskog predsednika, preuzeće predsedavajuća kosovske skupštine Vjosa Osmani.

Prema navodima tužilaštva, Tači, Veselji i drugi optuženi snose krivičnu odgovornost za gotovo 100 ubistava. Koji se konkretni zločini stavljaju na teret ove grupe nije navedeno.

Tužilaštvo je uvereno da može van razumne sumnje da dokaže sve optužbe, navodeći da je optužnica rezultat dugogodišnjih istraga. Da bi stupila na pravnu snagu, optužnicu mora da potvrdi sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova koji je trenutno ispituje.

Nauobičajeni postupak saopštavanja optužnice i pre njenog potvrđivanja Specijalni tužilac je naveo pokušaje dvojice prvookrivljenih kosovskih funkcionera ometaju rad suda i tužilaštva.

„Specijalni tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašim Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalnih veća“, piše u saopštenju.

Tači i Veselji su, kako se dodaje u saopštenju, sproveli tajnu kampanju koja je trebalo da rezultira ukidanjem zakona kojim su Specijalna veća osnovana kao sud, ali i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

„Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova“, smatra tužilac.

Specijalni sud formiran je sa zadatkom da ispita zločine koje su počinili pre svega pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova i postao je operativan 1. januara 2017. godine.

Sud za zločine OVK formiran je po kosovskom sistemu. Na suđenjima će se primenjivati kosovsko i međunarodno pravo. Međutim, sedište suda je u Hagu, a angažovane su isključivo međunarodne sudije i tužioci.

Izvor: Kossev, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article