Tužilaštvo traži maksimalnih osam godina zatvora za Dragoljuba Simonovića zbog paljenja kuće Milana Jovanovića

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je danas sudu da bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića osudi na maksimalnu kaznu od osam godina zatvora zbog podstrekavanja drugih optuženih na paljenje imovine nekadašnjeg policajca, a sada novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića 12. decembra 2018. godine, prenosi RTS.

Milan Jovanović  i Dragoljub Simonović Foto: Srđan Ilić
Milan Jovanović i Dragoljub Simonović Foto: Srđan Ilić

Tužilaštvo smatra da je za Simonovića ova kazna primerena jer je, pored ostalog, krivično delo izvršeno prema novinaru koji je izveštavao upravo o radu Simonovića kao predsednika Opštine.

Simonović je optužen za krivično delo "izazivanje opšte opasnosti izvršeno podstrekavanjem" za koje je zakonom predviđena maksimalna kazna od osam godina zatvora.

Tužilac je odustao od zahteva da se Simonoviću izrekne i mera zabrane prilaska Jovanoviću i komunikacije s njim, pošto je on u međuvremenu dobio policijsko obezbeđenje.

Optuženi u ovom slučaju su i Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti". Za njih je tužilac takođe predložio sudu višegodišnje zatvorske kazne.

Odbrana Dragoljuba Simonovića danas je podnela čak četiri zahteva za izuzeće sudije, ali su oni odbijeni, saopšteno je iz Udruženja novinara Srbije (UNS).

Na današnjem suđenju završnu reč su izneli i oštećeni Jovanović i njegov punomoćnik, dok će optuženi i njihovi branioci to učiniti 11. februara za kada je zakazan nastavak suđenja.

Novinar Žig infa Milan Jovanović je u završnoj reči naveo da se odbrana bavila proceduralnim pitanjima i nastalom materijalnom štetom, a da nije čuo niti jednu reč negiranja krivice.

Advokatica oštećenih Ana Matić Alimpijević iznela je da su u jesen 2018. godine okrivljeni Dragoljub Simonović i Vladimir Mihailović "skovali plan u kafani, na porodičnom slavlju".

"Ne smemo zaboraviti da su bliski prijatelji, da je Simonovićeva ćerka kuma sa Mihailovićima, a što se kaže u narodu 'kum nije dugme’. Kad stariji kum zatraži da mu mlađi kum u nečemu pomogne, ko to može da odbije. Naročito ako je stariji kum predsednik opštine i poslodavac kumice, a mlađi kum pripadnik elitne interventne brigade MUP-a", rekla je Matić Alimpijević.

Zamenik tužioca Predrag Milovanović naglasio je da se ovaj slučaj treba sagledati u kontekstu položaja novinara i medijskih radnika, te da je nastao posle višegodišnjeg sukoba koji su Simonović i Jovanović imali zbog istraživačkih tekstova na portalu Žig info, a da je za sve to bilo i potvrda na sudu.

Nakon što svi izlože završnu reč sudija će zakazati izricanje prvostepene presude.

Jovanović od početka tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine.

Novinaru Žig info kuće je zapaljena 12. decembra tokom noći. Nepoznati napadači sa kapuljačama su na njegovu garažu koja se nalazi u dvorištu bacili dva molotovljeva koktela, a u požaru je izgorela cela njegova imovina.

Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor.

Tužilaštvo je u martu 2019. podiglo optužnicu protiv Simonovića i tražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora zbog sumnje da je naložio paljenje kuće.

Aleksandar Marinković se tereti kao direktni izvršilac krivičnog dela, ali je od prošle godine u bekstvu, i za njim je raspisana međunarodna poternica, a postupak je prema njemu razdvojen.

Igor Novaković i Vladimir Mihailović su na početku istrage, priznali paljenje kuće po nalogu Simonovića, dok su na suđenju to negirali.

Simonović je u svojoj odbrani u celosti negirao izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret.

Na početku istrage, pevačica Bojana Cvetković Šijacki, priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno.

Izvor: RTS, Insajder, UNS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article