Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 10 huligana: Za nerede kod Beton hale traže kazne od godinu i godinu i po dana

Prvo osnovno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv deset osoba zbog sumnje da su 22. maja u delu Savskog keja kod Beton hale izvršili krivično delo nasilničko ponašanje, saopšteno je danas. U tuči na obali Save povređeno je nekoliko osoba, a Tužilaštvo je za okrivljene predložilo kazne zatvora od 12 i 18 meseci.

Prvo osnovno javno tužilaštvo
Prvo osnovno javno tužilaštvo

Za devetoricu okrivljenih predložena je kazna zatvora u trajanju od dvanaest meseci, a jednom od okrivljenih od osamnaest meseci. Tužilaštvo sumnja da je u izvršenju krivičnog dela učestvovalo još lica, koja još nisu identifikovana.

Naime, u saopštenju se navodi da su okrivljeni u grupi i zajedno sa više NN lica, nakon proslave šampionske titule FK Crvena Zvezda kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada navijača, ušli u baštu restorana „Lafayette“, gde su uz buku i viku uzimali čaše i flaše sa stolova i iste razbijali o pod, prevrtali i lomili inventar, stolove i stolice, što su činili i u pravcu gostiju i zaposlenih.

U restoranu se tada nalazilo oko 400 gostiju, oko 250 u bašti. Nastao je metež među gostima koji su u strahu i u trku napuštali baštu restorana uz vrisku i plač i tražeći zaklon bežali u zatvoreni deo i kuhinju restorana, plašeći se za svoju bezbednost, od kojih su neki bili povređeni sa posekotinama.

Kako se dodaje u saopštenju, policija je nakon nereda lišila slobode 109 osoba, a desetorici je određen pritvor.

Ističe se da je Tužilaštvo u kratkom roku ispitalo više od 20 svedoka, i to petnaest oštećenih, pet policijskih službenika i dva svedoka radnika obezbeđenja i podnelo sudu optužni predlog protiv okrivljenih zbog izvršenja krivičnog dela nasilničko ponašanje, te je predložilo sudu da se prema svima produži pritvor.

Podsetimo, do nereda je došlo posle proslave titule fudbalskog kluba Crvena Zvezda gde su igrači i nekoliko hiljada navijača ovog kluba prisustvovali događaju pod nazivom Bal na vodi. Fudbalere Crvene Zvezde, koji su bili na brodu, veliki broj navijača pozdravio je pesmom, brojnim transparentima i bakljadom, kršeći epidemiološke mere.

U toku proslave navijači okupljeni duž keja gde se nalazi više restorana sa baštama izazvali su sukobe, počeli da lome inventar, a uplašeni gosti su se sakrili u ugostiteljskim objektima. Demolirana su dva kafića, a došlo je do sukoba sa ljudima iz jednog lokala koji navodno obezbeđuju navijači Partizana.

Divljanje huligana samo je poslednje u nizu događaja u kojem glavnu ulogu imaju huligani, a čiji rezultat delovanja je više povređenih, haos i lom. Huligani su tako još jednom poslali poruku da misle da su jači od zakona i države, a tome svakako doprinosi višegodišnja praksa nekažnjavanja o čemu novinari Insajdera izveštavaju godinama.

U odnosu na serijal Insajdera „(Ne) moć države“ iz 2009. došlo je delimično do smene generacija, promenila su se neka imena vođa navijačkih grupa, ali je u suštini sve ostalo isto – huligani skriveni iza navijačkih boja i dalje se osećaju nedodirljivo.

U Srbiji su još 2003. doneti savremeni zakon o sprečavanju nasilja u sportu. Predstavnici nadležnih državnih institucija gotovo dve decenije odlučno staju pred građane osuđujući ispade ekstremnih navijačkih grupa, najavljuju rat protiv huligana, ali huligani iz dana u dan pokazuju kako sprovode sopstvenu pravdu i na ulicama i na stadionima.

Problem je u tome što u celom nizu nadležnih institucija koje bi trebalo da sankcionišu takvo ponašanje, iz nekog razloga, uvek neka zakaže.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article