Tužilaštvo očekuje početak suđenja „kosovskoj četvorci” 2021, odbrana zahteva odlaganje do 2022.

Predstavnik Specijalizovanog tužilaštva danas je na prvoj statusnoj konferenciji u slučaju “kosovske četvorke” saopštio je da se nastavljaju određene istražne radnje u procesu protiv Hašima Tačija, jer je određen broj njih tek počeo kada su vođe OVK uhapšene i kada su izvršeni pretpresi i zaplenjen obiman dokazni materijal.

Suđenje kosovskoj četvorci Foto: Printscreen
Suđenje kosovskoj četvorci Foto: Printscreen

Na prvoj statusnoj konferenciji, sudija za prethodni postupak je istakao da je tužilaštvo spremno i da suđenje može uskoro da počne i da će u naredne dve nedelje odbrani dostaviti manje redigovanu optužnicu i obiman dokazni materijal kako bi mogli da započnu svoje istrage u korist odbrane.

Glavni advokat odbrane Denis Huper rekao je da, za razliku od tužilaštva koje je obavilo obimne istrage u najmanje pet godina, odbrana za to nije imala vremena.

Stav redakcije

Zarobljeni u kolektivnoj odbrani zločinaca

"Treba nam najmanje 18 meseci da počnemo da razmišljamo o početku suđenja. Apsurd je početi u junu sledeće godine, realnije je da to bude jun 2022. godine", rekao je on ukazujući na složenost i obimnost predmeta.

Sa njim se saglasio i branilac Kadrija Veseljija advokat Ben Emerson, napominuući da odbrana još ne zna ni koje se konkretne optužbe okrivljenima stavljaju na teret, jer je optužnica redigovana.

On smatra da tužilaštvo ne može da završi obelodanjivanje svojih dokaza pre maja sledeće godine, a od tog trenutka odbrani treba najmanje godinu dana za istragu.

Sva četvorica optuženih u tom predmetu – Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, ne prisustvuju konferenciji u sudnici, već je prate putem video linka iz pritvorske jedinice.

Šest njihovih branilaca učestvuje u konferenciji takođe putem video-linka, a samo je jedan u sudnici, kao i specijalizovani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija o obelodanjivanju dokaza tužilaštva i odbrane, a trebalo bi da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova obavestilo je sud podneskom da poseduje više od 103 izjave svedoka protiv Hašima Tačija i ostalih članova Glavnog štaba OVK, na čijim se svedočenjima, pored ostalih dokaza, zasniva optužnoca protiv njih.

Tužilaštvo je takođe ukazalo da poseduje 1.842 dokaza protiv njih, koje će predstaviti tokom predstojećeg suđenja Tačiju i ostalima.

Pored 103 svedoka, tužilaštvo navodi da još oko 50 njih može da svedoči u ovom procesu i napominje da bi u toku suđenja pored navedenih, moglo da pribavi još dokaza u zavisnosti od toka istrage.

Tužilaštvo poseduje i više od 40.000 stranica dokaznog materijala, izveštaja, fotografija, više od 20 sati audio materijala i drugo.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti počinjene širom Kosova i Albanije u periodu od marta 1998 do kraja septembra 1999. godine. Oni su se u prvim pojavljivannja pred sudom izjsnili da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret

Njima, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret se stavlja da su ove zločine izvršili nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji i najmanje 98 ubistava. Ove zločine optuženi su vršili nad civilima – Albancima, Srbima i Romima, koji nisu učestvovali u neprijateljstvima najranije od marta 1998. do septembra 1999, stoji u optužnici.

Izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smešteni u pritvorsku jedinicu.

Izvor: Insajder, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article