Tužilaštvo još proverava da li je Milutin Jeličić prekršio uslovnu kaznu prikrivajući da je vlasnik stana u centru Beograda

Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu još proverava navode iz anonimne krivične prijave protiv bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke zbog sumnje da je prikrivao vlasništvo stana u strogom centru Beograda, u ulici Svetozara Markovića. Jeličić je, kako navode u ovom tužilaštvu za Insajder, u okviru predistražnog postupka saslušan krajem jula prošle godine. Ukoliko se utvrdi da nije prijavio stan, Jeličić bi mogao da ode u zatvor s obzirom na to da je prethodno zbog prikrivanja imovine već uslovno osuđen na osam meseci zatvora.

Insajder: Poštansko sanduče u zgradi u ulici Svetozara Markovića
Foto: Insajder / Poštansko sanduče u zgradi u ulici Svetozara Markovića

U Osnovnom tužilaštvu za Insajder navode da će tek nakon prikupljanja svih obaveštenja biti doneta odluka da se pokreće istraga ili ne.

„U toku je preduzimanje mera i radnji u cilju prikupljanja potrebnih obaveštenja preko Policijski uprave za Grad Beograd“, dodaje Osnovno tužilaštvo iz Kruševca u odgovoru Insajderu.

Podsetimo, dok se Milutinu Jeličiću sudilo po prijavi da je seksualno uznemiravao svoju sekretaricu, Insajder je otkrio da je Jeličić ponovio delo prikrivanja imovine za koje je 2019. već bio osuđen uslovno na osam meseci zatvora.

Kako se ispostavilo bivši predsednik opštine Brus je gotovo celu deceniju krio od nadležnih institucija da je vlasnik vredne nekretnine u centru Beograda.

Kao javni funkcioner imao je zakonsku obavezu da nekretninu prijavi. U zvaničnoj bazi katastra do februara ove godine, stan se vodio na Biljanu Kajganić, ali je kao zabeležba navedeno da je 11. oktobra 2018. podnet zahtev za promenu nosioca prava i da ga je podneo Milutin Jeličić.

Da tu nekretninu nije prijavio za Insajder je tada potvrdila i Agencija za borbu protiv korupcije.

„Utvrđeno je da imenovani nije prijavio vlasništvo nad stanom u Beogradu. Na dan 2. decembar 2019, pretragom internet prezentacije Republičkog geodetskog zavoda utvrdili da Milutin Jeličić i njegova supruga, za koju takođe postoji obaveza prijavljivanja prihoda i imovine, nisu evidentirani kao vlasnici stana u Beogradu", navela je Agencije u odgovoru Insajderu.

Ono što je činjenica jeste da se takvom vrstom pretrage Jeličić zaista nije pojavljivao kao vlasnik stana u centru Beograda. Pravo svojine upisano je u katastar zvanično 3. marta 2020. godine. A ono što se moglo videti je da je kupoprodajni ugovor overen u aprilu 2011. što znači da je od tada u njegovom vlasništvu.

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije obaveza Milutina Jeličića je bila da tu nekretninu prijavi, najkasnije u decembru 2012. godine kada je, kako se vidi u evidenciji Agencije, prvi put prijavio imovinu i prihode. On to međutim nije uradio sve do 2020. godine i to nakon pisanja Insajdera i pojedinih medija. Tako se ta nekretnina našla na spisku imovinske karte koja je ažurirana 31. januara 2020.

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je u krajem januara prošle godine postupak vanredne provere podataka iz izveštaja o imovini Milutina Jeličića Jutke, i to nakon pisanja Insajdera.

Provera je završena tek u julu, a predmet prosleđen tužilaštvu.

"Na osnovu pribavljenih podataka od nadležnih organa i njihove analize sa podacima iz podnetih Izveštaja Milutina Jeličića, Agencija je Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu dana 23.07.2020. godine dostavila izveštaj sa dokumentacijom prikupljenom u postupku provere podataka o imovini i prihodima funkcionera na dalju nadležnost i postupanje", navedeno je u odgovoru Agencije.

U emisiji Insajder o lokalnom šerifu iz Brusa – Moćnik bez trona novinari Insajdera bavili su se svim nezakonitim radnjama koje se vezuju za Milutina Jeličića Jutku koji je gotovo 20 godina vladao opštinom Brus.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article