Tužilaštvo: Hašim Tači obmanuo javnost

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je da je Hašim Tači obmanuo javnost kada je u aprilu ove godine u intervjuu za Zeri rekao da ga nije ispitivalo Specijalizovano tužilaštvo. Prema dokumentima Tužilaštva Tači je dosad tri puta ispitivan – između 13. i 16. jula i 12. decembra 2019, odnosno 13. i 14. januara ove godine, pokazuju dokumenta Tužilaštva..

Hašim Tači pred sudom u Hagu, novembar 2020 / Foto: Printscreen Spcijalizovana veća Kosova
Hašim Tači pred sudom u Hagu, novembar 2020 / Foto: Printscreen Spcijalizovana veća Kosova

„Tači je od tada javno lagao u kojoj meri je bio lično uključen u (istragu prim.red.) Kancelarije specijalizovanog tužilaštva“, saopštilo je tužilašvo.

U fusnoti ovog navoda objašnjeno je da je Tačiju uručen poziv za saslušanje još 17. novembra 2019, a da se on prvi put na saslušanju u Hagu pojavio 12. decembra 2019.

Podatke o ispitivanjenima donosi nova dokumentacija specijalizovanog tužilaštva koja se, u redigovanim verzijama, svakodnevno objavljuje na sajtu Specijalizovanih veća.

Poslednje, i jedino javnosti predočeno ispitivanje Tačija, bilo je, pokazuju dokumenta, organizovano na zahtev Tačijevih advokata.

Transkript Tačijevog svedočenja iz januara ove godine, deo je dokumentacije koju je Specijalizovano tužilaštvo podnelo sudu kao propratnu dokumentaciju uz optužnicu predatu na razmatranje 24. aprila ove godine, prenosi Kossev.

Više informacija o detaljima ovog svedočenja je redigovano, ali Specijalizovani tužilac Džek Smit, u podnesku sudu podseća da je: „Tokom tog saslušanja Tači priznao da je, između ostalog, priznao da je bio prisutan u [redigovano] vreme kada je bio pritvoren i maltretiran [redigovano], priznao da je znao da su [redigovano] bili prebijani i prepoznao da je saopštenje izdao Generalni štab OVK“, stoji u dokumentu Tužilaštva.

Nakon što je obavešten o podizanju optužnice protiv njega, advokat Hašima Tačija je kontaktirao Tužilaštvo, te je ispitan i jula 2020.

„Tokom tog saslušanja, gospodin Tači je dao niz navodnih ‘objašnjenja’ o svom ranijem saslušanju i odgovorio na dodatna pitanja Kancelarije specijalizovanog tužioca. Među mnogim drugim opštim poricanjima, on je, između ostalog tvrdio da nije postojala tajna služba OVK, niti da su glavni štab OVK ili privremena vlada ikada funkcionisali, osim što su postojali samo na papiru“, stoji u dokumentu.

Takođe je, kako se navodi, dao nekoliko objašnjenja u vezi sa događajima koje je prethodno priznao – da je samo bio upoznat sa navodima o tome da je nauđeno [redigovano]; odnosno da mu nije rečeno da im je nauđeno, već da je mislio da su loše stvari nastale kao rezultat bombardovanja Srbije, a ne da su u vezi sa [redigovano]; i najzad da je saznao da im se ništa nije dogodilo, tvrdeći da se ono o čemu mu je rečeno da se događalo, zapravo nije događalo.

Tužilaštvo je ovo, poslednje svedočenje Tačija označilo kao „činjenično malo verovatnim“ i „kontradiktornim postojećim dokazima“ i premda su u „interesu pravde“ podneli i ove transkripte sudu kako bi mogli da ih pregledaju i imaju u vidu pre donošenje odluke o potvrđivanu optužnice koja tada još uvek nije bila donešena, zatražili su sudu da ih ipak ne uzme kao relevantne.

Uprkos suprotnim tvrdnjama u kosovskoj javnosti – o „svetloj borbi OVK“, potenciranju na rangovima unutar ove organizacije, ratnim nadimcima i brojnim „herojima i mučenicima“ – reči koje je i sam Tači koristio tokom godina, on je ipak na saslušanju u januaru ove godine rekao da je glavni štab OVK „postojao samo na papiru“, kao i tajna služba „OVK“.

Štaviše, nastavilo se sa novim narativom. O slaboj organizaciji OVK govorio je na prvoj statusnoj konferenciji u vezi sa ovim slučajem i branilac Kadrija Veseljija, Ben Emerson.

„OVK je bila spontano i minimalno organizovana organizacija. To je bio jedan narodni ustanak protiv srpske strane koja je sprovodila zločine protiv čovečnosti“, rekao je Emerson, a njihova ratna dejstva opisao je kao „pojedine skromne pobede“ protiv Vojske Jugoslavije.

OVK vojnike opisao je kao „obične ljude“ koji su preko dana „radili u polju, a uveče volontirali u odbrani“.

Hašim Tači je jedan od četvorice optuženih u procesu koji se vodi u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu. Sva četvorica optuženih u tom predmetu – Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, negirali su krivicu po optužnici. ptuženi su za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti počinjene širom Kosova i Albanije u periodu od marta 1998 do kraja septembra 1999. godine. Oni su se u prvim pojavljivannja pred sudom izjsnili da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret

Njima, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret se stavlja da su ove zločine izvršili nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji i najmanje 98 ubistava. Ove zločine optuženi su vršili nad civilima – Albancima, Srbima i Romima, koji nisu učestvovali u neprijateljstvima najranije od marta 1998. do septembra 1999, stoji u optužnici.

Izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smešteni u pritvorsku jedinicu.

Izvor: Kossev, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article