Tužilaštvo BiH saslušalo nekoliko svedoka povodom ikone koju je Dodik poklonio Lavrovu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saslušalo je nekoliko svedoka, među kojima i ambasadora te zemlje u Rusiji Željka Samardžiju u vezi sa "aferom ikona".

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Foto: tuzilastvobih.gov.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Foto: tuzilastvobih.gov.ba

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je nadležnim institucijama upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći u ovom slučaju.

"Postupajući tužilac u predmetu poznatom kao 'Ikona', intenzivno preduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svedoka", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Tužilaštvo BiH juče, 19. januara, primilo molbu za sastanak glavne tužiteljike BiH Gordane Tadić sa ambasadorom Ukrajine u BiH Vasiljijem Kiriličom.

Iz Tužilaštva BiH je naglašeno da "u interesu rada na predmetu za sada ne mogu iznositi više informacija".

Ambasada Ukrajine u BiH ranije je saopštila da insistira da zvanično Sarajevo hitno pruži informacije o tome kako je ikona iz Luganska, koju je sredinom decembra predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, dospela na teritoriju BiH.

Navedeno je da do sada od vlasti BiH nisu dobili odgovor na to pitanje.

"Nepostojanje odgovora ili njegovo odgađanje naslućuju da je ikona ilegalnim putem premeštena na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ovo pitanje je od ključnog značaja i odgovor na njega ne može se odgađati i mora biti nedvosmislen", navedeno je ranije iz ukrajinske ambasade u BiH.

Dodik je 14. decembra šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, tokom posete BiH, poklonio ikonu, za koju su mediji iz Republike Srpske pod kontrolom vlasti naveli da je iz Luganska i da je stara 300 godina.

Posle toga, Ambasada Ukrajine u BiH je uputila notu BiH, navodeći da je ikona vlasništvo te zemlje.

Posle reakcije ukrajinskih vlasti, Lavrov je diplomatskim kanalima vratio ikonu Dodiku, a zatražio je da se u slučaj uključi Interpol.

Ambasador BiH u Rusiji Samardžija vratio je ikonu u BiH, a Dodik je izjavio da se ona trenutno nalazi u sefu u njegovom kabinetu u Istočnom Sarajevu.

Dodik je pre nekoliko dana pozvao vlasti Ukrajine da dostave valjane dokaze da je ikona iz Luganska vlasništvo te države i izjavio da mu je ikonu, koju je poklonio Lavrovu, dao "jedan čovek iz Banjaluke, kome ne zna ni ime", kao i da je ikona deo porodične imovine tog čoveka.

"Ako je greška, to mora da pokaže Ukrajina, nigde ne piše da potražuje to (ikonu)", rekao je Dodik, dodavši da je Direkcija za koordinaciju policijskih tela u BiH tvrdila da Interpol nema tu ikonu na listi potraživanja.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article