Tužilaštvo BiH preuzima predmet ubistva Davida Dragičevića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučilo je da od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka preuzme predmet ubistva Davida Dragičevića, koje se dogodilo u martu 2018. godine.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića  na jednom od protesta u Banjaluci Foto: BETAPHOTO/Ljiljana Kovacevic
Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića na jednom od protesta u Banjaluci Foto: BETAPHOTO/Ljiljana Kovacevic

"Posle razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Javnog tužilaštva Republike Srpske, Tužilaštvo BiH je donelo odluku o preuzimanju predmeta", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ovaj zahtev više puta je istakao i Davidov otac Davor Dragičević tvrdeći da je jedini njegov zahtev da se ''predmet prebaci na državno Tužilaštvo i sve će brzo biti gotovo''.

Preuzeti predmet odnosi se na istragu ubistva 21-godišnjeg Davida Dragičevića iz Banjaluke, a njime je obuhvaćeno više osoba zbog, kako je navedeno, radnji protiv službene dužnosti, koje se mogu dovesti u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića, neprijavljivanje krivičnog dela i počinilaca, kao i pomoć počiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Tužilaštvo BIH opredeljeno je za rešavanje predmeta sistemske korupcije, kao i jačanje vladavine prava i zaštitu prava oštećenih, zagarantovanih Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, navodi se u saopštenju.

David Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo beživotno telo pronađeno je šest dana kasnije, 24. marta, na ušću rečice Crkvene u Vrbas u Banjaluci.

Visoki policijski zvaničnici su dva dana nakon što je pronađeno telo javno saopštili da je Dragičevićeva smrt "zadesna", kao i da su u njegovom telu pronađeni ostaci narkotika, što su kasniji rezultati analize iz Austrije i Beograda demantovali.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je u junu 2018. godine otvorilo istragu protiv N.N. osoba, osumnjičenih za ubistvo mladića, ali do danas niko nije uhapšen niti optužen.

Roditelji Davida Dragičevića su od samog početka tvrdili da su u ubistvo njihovog sina i zataškavanje zločina umešani visoki zvanični MUP RS.

Ubistvo Davida Dragičevića izazvalo je veliki bunt javnosti u Banjaluci, a skupovi "Pravda za Davida" održavani su na Trgu Krajine sve do 25. decembra 2018. goidne, kada je policija silom krenula na okupljene gradjane.

Skupovi su se potom održavali u porti crkve Hrista Spasitelja u Banjaluci, odakle su građani takođe proterani, da bi se onda nastavili okupljati u obližnjem parkiću.

Protiv više desetina članova neformalne grupe građana "Pravda za Davida" policija je podnela prekršajne prijave za narušavanje javnog reda i mira, a mnogi od njih i dalje vode sporove pred Osnovnim sudom u Banjaluci. Protiv Davora Dragičevića, ali i sadašnjeg gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića podnete su i krivične prijave.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article